Afbeelding
Foto:

'Enecogelden inzetten met zo breed mogelijk maatschappelijk effect'

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de dialoogbijeenkomst van donderdagavond was er gelegenheid voor de politieke fracties te debatteren over mogelijkheden voor bestemming van de Enecogelden. Het betreft het resterend bedrag van 18,8 miljoen euro uit de verkoop van de aandelen. 

Door Jaap Ruizeveld

Het was een processchets. Waar denken de raadsleden over. Waar wil men naar toe. De sessie was bedoeld om ideeën op te halen waarop getoetst kan worden. Dat vereist zorgvuldigheid en creativiteit. Het is eenmalig geld dat op een verantwoorde wijze structureel, niet incidenteel, moet worden ingezet. Niet voor het wegwerken van tegenvallers in de begroting. Hoewel er nog maar weinig tijd is om nog onderwerpen in de op te stellen begroting mee te nemen zou het toch tot de mogelijkheid behoren.

Wegingsfactoren

Van links naar rechts en omgekeerd werden items op tafel gelegd. Energie-armoede bestrijden stond bij velen wellicht hoog op de lijst, maar na de troonrede en de toelichting vanuit de regering deze week over aanpak en inzet werd dit punt nu geparkeerd. Omdat er niet inhoudelijk gedebatteerd behoefde te worden, verliep deze bijeenkomst vrij soepel. Dus veel onderwerpen van het vernieuwen van het gemeentehuis, een nieuwe zwemlocatie, bouwen voor de starters tot het invullen van buitensportvoorzieningen kwamen aan bod. De rode draad werd gevonden in een besteding met een voor doelgroepen zo breed mogelijk maatschappelijk effect. Eenvoudig gezegd: “Dat men er iets van terug ziet.” En bij en voor dit alles gelden de wegingsfactoren. Toch klonk ook de waarschuwing om, zeker in deze tijd met vele onzekerheden, uiterst voorzichtig te werk te gaan. Geef ruimte aan participatie en neem daarin de jongeren mee.

In het te doorlopen proces is er op 20 oktober vervolgoverleg om de scores te bepalen voor eerder bepaalde afwegingsfactoren, waarna in november maar uiterlijk in december van dit jaar 2022 er een definitief collegevoorstel komt aan de raad om te besluiten over de inzet van de gelden.