Jaap en Ina van Splunter en Michel de Bruin (Foto: Kees van Rixoort).
Jaap en Ina van Splunter en Michel de Bruin (Foto: Kees van Rixoort).

Michel de Bruin is de behendigste chauffeur en mag zichzelf wereldkampioen noemen

GOEREE-OVERFLAKKEE - We hebben weer een wereldkampioen op Goeree-Overflakkee. Recent wist buschauffeur Michel de Bruin uit Middelharnis de mondiale titel in de wacht te slepen tijdens het Wereldkampioenschap Behendigheidsrijden voor Beroepschauffeurs in Kroatië.

Door Kees van Rixoort

Een prachtige prestatie, temeer daar De Bruin voor de eerste keer meedeed. Hij won in de busklasse en behaalde – met het kleinste aantal strafpunten – bovendien de titel Overall Wereldkampioen Behendigheidsrijden. Met een beker en een glazen bokaal met wereldbol ging hij weer terug naar Nederland. In zijn eigen touringcar, die tevens diende als vervoermiddel voor de hele Nederlandse ploeg.

Zesde WK

Behalve Michel de Bruin waren er nog twee deelnemers van Goeree-Overflakkee aan het WK in het Kroatische Tuhelj: Jaap en Ina van Splunter uit Ouddorp. De eerste eindigde als negende. Bij eerdere WK’s ging het beter: in 2018 mocht Jaap van Splunter zich wereldkampioen noemen en hij wist ook al twee keer de tweede plaats te bereiken. ‘Kroatië’ was zijn zesde WK. De negende plaats was een beetje teleurstellend. Hij heeft er wel een verklaring voor: “Ik heb behoorlijk corona gehad, waardoor ik moeite heb om me te concentreren.” Van Splunter, buschauffeur bij EBS op Voorne-Putten, reed met de steun van twee sponsors: Jumbo Sperling en WALO.

Bijna eerste

Voor zijn vrouw Ina was het inmiddels het derde WK Behendigheidsrijden. Ze eindigde als tweede in de klasse F (grote bestelbussen) en mag zich daarmee vicewereldkampioen noemen. “Ik rijd nooit in een bestelwagen en ging voor een plek in de top 10, maar ik werd bijna eerste, op één punt na. Ik heb het laten liggen bij het fileparkeren”, zegt Ina van Splunter.

Verbluft

Voor Michel de Bruin, eigenaar van FL Reizen, was het binnenhalen van de wereldtitel een grote verrassing. “Ik was verbluft, had het totaal niet verwacht”, zegt de debuterende winnaar uit Middelharnis. “Je moest het parcours afleggen binnen tien minuten. Daarboven krijg je strafpunten. Die liep ik niet op, want ik was in zeven minuten klaar.”

Het parcours op het parkeerterrein van een hotel bevatte oefeningen als het schatten van de hoogte en de breedte van een poortje, het omrijden van gele paaltjes en het laten staan van rode, het rijden van een bocht en het nauwkeurig stoppen boven een punt. Daarmee en via een aantal theoretische vragen, moesten de honderd deelnemers uit negen landen laten zien hoe het met hun behendigheid gesteld is.

Over twee jaar is er weer een WK. Op welke locatie is nog niet bekend. Zeker is wel dat Michel de Bruin zijn titel dan gaat verdedigen. En dat Jaap en Ina van Splunter ook weer van de partij zullen zijn.