Afbeelding

Voor u gelezen: Een schitterend plan

"Eindelijk, na tientallen jaren zoeken, had ze bereikt wat ze wilde. De belangrijkste vragen in haar leven waren beantwoord. Ze had de informatie gekregen waarvan ze dacht dat die ervoor zou zorgen dat ze zich heel zou voelen. In plaats daarvan voelde ze zich leger dan ooit."

Sloane werd zes dagen na haar geboorte achtergelaten in een stadsbus. Ze wordt geadopteerd en haar biologische moeder is daarna volledig uit beeld. Voor Sloane Kelley is haar afkomst een groot raadsel.

Na haar studie geschiedenis gaat Sloane aan het werk als museumcurator. In het museum helpt ze mensen die door middel van het museumarchief meer te weten willen komen over hun roots.

Op een dag stuit Sloane op een negentiende-eeuws dagboek. Deze vondst vormt het begin van een intensieve zoektocht naar haar eigen afkomst.

Verleden en heden wisselen elkaar af. Tussen het verhaal van Sloane door vertelt de jonge Annabelle haar geschiedenis. Het meisje werd aan het eind van de negentiende eeuw door haar vader achtergelaten bij een oom en tante, een kinderloos artsenechtpaar.

Na het overlijden van Annabelle’s moeder stichtte haar vader honderden kilometers verderop een nieuw gezin met zijn tweede vrouw. Annabelle mocht niet mee met haar vader.

Met haar oom en tante reist ze per huifkar dwars door Amerika naar Kansas. In Wichita voorziet haar oom een groep nieuwe kolonisten van medische hulp.

Annabelle worstelt met haar gevoelens. Ze voelt zich eenzaam en verlaten door haar vader, met wie ze nauwelijks nog contact heeft. De liefde die haar oom en tante haar geven kunnen deze gevoelens maar ten dele verzachten.

Pakkende ontknoping

Ook Sloane worstelt met gevoelens van verlatenheid. Haar adoptieouders stellen hoge eisen aan haar. Ze voelt zich ongeliefd en tekort schieten in alles wat ze doet.

Een ontmoeting met een broer en zus die het familiehuis van hun dementerende grootmoeder noodgedwongen moeten verkopen, brengt het verhaal tot een climax.

Heden en verleden komen uiteindelijk samen in een pakkende ontknoping. Een vleug(je) romantiek wordt de lezers hierbij niet onthouden.

Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt. Je wortels vertellen je meer over wie je bent. Het weten waar je vandaan komt geeft erkenning en bestaansrecht. Wie het verhaal van Annabelle en Sloane leest, ervaart hoe belangrijk het is om te weten wat je afkomst is.

Het zich ongewenst en ongeliefd voelen is een ander thema waar beide jonge vrouwen, ieder in hun eigen tijd, mee worstelen.

Een boeiend stukje geschiedenis is dat van het dagelijks leven van de kolonist Annabelle aan het einde van de negentiende eeuw.

Als rode draad door het verhaal loopt de wetenschap dat God door de generaties heen een plan heeft met ieders leven. Ondanks de weerbarstigheid van het dagelijkse leven en (veel) onopgeloste vragen. "Al voor het begin van de tijd had God gepland dat Hij haar zou scheppen. Wilde God dat zij zou bestaan. En Hij hield van haar", beseft Sloane aan het einde van haar zoektocht naar haar afkomst.