Ethiek: Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de koning de troonrede uit en komt het kabinet met de plannen voor het komende jaar. Voor het komende jaar zijn er veel zorgen. We hebben de coronatijd mogelijk achter ons liggen, maar we weten niet goed wat de komende winter op dit punt zal brengen. Ook op economisch gebied zijn er zware tijden aanstaande. Vooral de prijzen stijgen erg snel en dat werkt door in de bestedingen van mensen. Vooral de prijzen voor energie (gas, elektriciteit en olie) stijgen erg snel. Het is de vraag hoe dit de komende tijd verder zal gaan. Het is wel duidelijk dat veel mensen hierdoor meer moeten gaan betalen voor gas en licht. Soms gaan de prijzen wel vier tot vijf keer omhoog. Ook in het algemeen worden de dingen duurder. Er moet veel meer voor de boodschappen worden betaald.

Deze dingen hebben gevolgen voor de samenleving. Vooral de onderkant van de samenleving, de mensen met de laagste inkomens, zullen de last gaan ondervinden van de stijgende prijzen. Ook wordt duidelijk dat er in Nederland echt arme mensen wonen. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat veel kinderen die ’s morgens naar school gaan, geen fatsoenlijke maaltijd hebben gebruikt. De schattingen zijn dat de komende winter weleens 1 miljoen huishoudens de energierekening niet meer kunnen betalen. Het gaat echt om heel grote effecten in de samenleving, die mogelijk met veel onrust gepaard zullen gaan.

De regering zal de nodige maatregelen moeten nemen. Inmiddels hebben we in de media al het een en ander kunnen lezen. Ook in andere landen is men druk bezig met het nemen van maatregelen. In Spanje bijvoorbeeld geldt een maximale prijs voor energie. Ook in Frankrijk en Duitsland wordt heel stevig ingegrepen. Nederland blijft tot op dit moment wat achter. En bovendien werd de politiek beheerst door zaken als stikstof en klimaat. Ook de asielkwestie vroeg veel aandacht en geld. Voor de Nederlandse burger was dit jaar minder aandacht. Die gaat er in 2022 ook sterk op achteruit. Voor het komende jaar is een groot pakket maatregelen bekend geworden. Of het allemaal genoeg is, valt te betwijfelen. Het is jammer dat de regering maar heel langzaam lijkt in te zien dat er hulp nodig is. Ook is het jammer dat stikstofmaatregelen en klimaatmaatregelen doorgaan, terwijl er juist problemen zijn bij mensen met weinig inkomen. De gedachte wordt gevoed dat de regering laat komt met maatregelen en dat ook niet de juiste prioriteiten worden gelegd.

Het kan dus best een moeilijk jaar worden. In de troonrede zal de koning daar ook aandacht aan geven. Het is voor de kerk een uitdaging om ook in deze tijd een lichaam te zijn tot nut van mensen. Uiteraard moeten we daarbij onze eigen leden niet vergeten, maar ook meer in het algemeen mag de kerk de samenleving en de regering niet vergeten. In de eerste plaats heeft ons land en heeft onze regering gebed nodig. Laten we ook hen niet vergeten die ons vertegenwoordigen. In de tweede plaats moet er oog zijn voor leden met zorgen. Meer en meer komt het ambt van diaken weer naar voren. Dat geldt niet alleen voor de leden, maar ook voor mensen meer in het algemeen. De kerk mag en moet omzien naar mensen in nood. Hoe dat moet vergt doordenking, maar een krachtige diaconale handreiking is geheel in overeenstemming met de Bijbelse boodschap. De Heere Jezus heeft Zijn kracht ook bewezen op plaatsen buiten Israël. In de derde plaats mag de kerk ook onze tijd duiden. Er was een tijd dat we dachten dat alles kon en mocht. De coronatijd heeft ons geleerd dat we beperkte mensen zijn. Veel dingen zijn niet maakbaar. Er is een God Die hemel en aarde regeert en bewaart. Laat ook dat geluid gehoord mogen worden.