Startnotitie voor beleid bij Erfgoed Kunst en Cultuur

Goeree-Overflakkee – De gemeente mist een actueel en bruikbaar beleidskader voor erfgoed en cultuur. Daarom nodigde het college de raad donderdag uit om kaders vast te stellen voor een te ontwikkelen beleidsnota. Dit met als eerste stap een startnota Erfgoed, Kunst en Cultuur. De nieuwe beleidsnota zal dienen als toetsingsmogelijkheid om keuzes te maken en inzicht te geven in wettelijke taken en gemeentelijke ambities. 

Door Jaap Ruizeveld

In het in te zetten proces worden als uitgangspunten genoemd het bevorderen van een breed geschakeerd erfgoed en cultuuraanbod op het eiland. Het bevorderen van integratie erfgoed en cultuur in de leefomgeving en het benutten van raakvlakken met o.a. onderwijs en toerisme om integratie van erfgoed en cultuur in de samenleving te bevorderen. De Visie breed sociaal domein Samenleven op Goeree-Overflakkee, Toeristische visie Goeree-Overflakkee en Omgevingsvisie (in voorbereiding) bieden uitgangspunten die voor de genoemde beleidsnota relevant zijn. 

Stakeholders

Na de startnotie worden er participatieonderdelen georganiseerd en kan de beleidsnota worden opgesteld. Het is de bedoeling in februari of maart 2023 het dossier dan in een dialoogbijeenkomst te bespreken waarna vervolgens het nieuwe beleid rond erfgoed en cultuur kan worden vastgesteld. Actieve betrokkenheid van stakeholders erfgoed en cultuur is hierbij belangrijk en daarvoor wordt een speciale bijeenkomst georganiseerd door de Culturele Raad Goeree-Overflakkee en de gemeente. Voor de raadsfracties was dit allemaal wat magertjes. Het participatieproces moest juist heel breed worden uitgerold (VKGO). Bovendien werd door fracties gevraagd om een cultuurmedewerker aan te stellen. Iemand die zich inzet als verbinder en aanjager van erfgoed, kunst en cultuur. Er werd ook gevraagd (PvdA) om een permanente expositieruimte voor kunstenaars. De VVD stelde dat minder bureaucratie nodig is bij het aanvragen en dat jongeren serieus bij het onderwerp moeten worden betrokken. 

Ondergeschoven kindje

Kunst was jarenlang een ondergeschoven kindje (opmerking CU) die de wens uitsprak dat dit onderdeel nu volle aandacht krijgt in het te ontwikkelen beleid. Samen moeten we optrekken. Wat willen we behouden en wie willen we zijn (D66). Het streekarchief werd gemist (CDA). Het totale dossier moet nu zorgvuldig worden uitgewerkt richting uitvoering. En met al die signalen, kaders kan wethouder Eijkenduijn aan de slag en hij beloofde daarbij de raad te betrekken en te informeren. Oktober komt er snel aan en dan moeten al knopen kunnen worden doorgehakt. En wat de geschetste scenario’s betrett: Eén valt er binnen het budget en de tweede wellicht ook. Erfgoed, Kunst en Cultuur zijn middlen om mensen te binden. Het zijn geen doelen op zich. De eerste stap richting beleid is gezet.