Arbeidsmarkt blijft krap in Rijnmond

REGIO - UWV verstrekte in Rijnmond in augustus 3,7% minder WW-uitkeringen dan in juli. Vergeleken met vorig jaar augustus zijn er 28,8% minder WW-uitkeringen verstrekt in Rijnmond. De spanning op de regionale arbeidsmarkt is in de afgelopen periode verder opgelopen. Een mooi voorbeeld hiervan is dat eind augustus in de regio slechts 322 mensen met een WW-uitkering werk zochten in een klantcontactberoep tegenover zo’n 700 vacatures die gemiddeld per kwartaal open stonden. Klantcontactberoepen bieden uitstekende kansen aan werkzoekenden. Werkgevers zouden zich daarom goed kunnen richten op deze werkzoekenden voor hun klantcontact vacatures.

“De krapte op de arbeidsmarkt lijkt structureel te worden. Werkgevers die moeite hebben om aan personeel te komen, doen er goed aan de essentiële skills voor een functie als uitgangspunt te nemen bij de werving. Ook is het, in een krappe arbeidsmarkt, nóg belangrijker om onderscheidend en aantrekkelijk te zijn voor potentiële werknemers dan in andere omstandigheden”, zegt Jacqueline Toxopeus, arbeidsmarktadviseur UWV Rijnmond. UWV verstrekte eind augustus 2022 in Rijnmond 13.385 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen daalde in die maand met 3,7% en in een jaar tijd met 28,8%. De arbeidsmarkt is medio 2022 te typeren als ‘zeer krap’. 

Veel vacatures voor klantcontactberoepen

Werkgevers ervaren onder meer moeite bij de vervulling van vacatures voor medewerker klantenservice of klantcontactmedewerker in-/outbound. Volgens de meest recente vacatureraming van UWV stonden er medio 2022 in Rijnmond zo’n 700 vacatures voor deze functies open. UWV ziet een toenemende vraag naar medewerkers klantcontact. 

Het aantal werkzoekenden met een WW-uitkering en een klantcontactberoep is in de regio relatief beperkt: 322 per eind augustus. In de publicatie Knelpunten op de klantcontact arbeidsmarkt wordt dit arbeidsmarktsegment nader belicht en worden mogelijke oplossingen aangedragen. Eén van de oplossingen is bijvoorbeeld het werven van medewerkers met vergelijkbare skills. Zo telt Rijnmond ruim 2.100 werkzoekenden met WW en een vergelijkbaar profiel als nodig bij klantcontactberoepen. Het gaat dan onder meer om ondersteunend secretarieel medewerkers, financieel-administratief medewerkers dan wel receptionistes of telefonistes die in het verleden een succesvolle overstap hebben gemaakt naar klantcontactberoepen.