Ethiek: De diaconie komt (weer) in beeld

Het zal de komende tijd voor veel gezinnen best lastig worden om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. De gasprijzen rijzen de pan uit en overal in de media zijn berichten van financiële nood. Zo zullen er de komende maanden waarschijnlijk heel veel bakkers moeten stoppen omdat de prijs voor energie niet meer op te brengen is. Er wordt gesproken over 1500 bakkers die mogelijk hun bedrijf moeten beëindigen. Ook voor tuinders breken er moeilijke maanden aan. Veel tuinders zullen waarschijnlijk niet genoeg opbrengst hebben om hun kassen te kunnen vullen. En zo zijn er meer bedrijven die op omvallen staan. Het geeft veel te denken. Er is echter ook een taak voor overheid en kerk om hier een open oog voor te hebben. De overheid probeert al, via de bijzondere bijstand, gezinnen en mensen te ondersteunen. Er is een veelheid aan regels en vergoedingen voor mensen met een smalle beurs. De kerk kan echter ook een helpende hand bieden, de komende winter. Het thema diaconale zorg kan weer op de agenda worden gezet. Ook al omdat de middengroepen de komende tijd mogelijk in de problemen komen. Hoe moeten we met dit soort dingen omgaan?

In de eerste plaats is het belangrijk om dingen te signaleren. Dat lijkt eenvoudig, maar dat is het vaak in de praktijk niet. Mensen zullen over het algemeen niet graag met hun problemen te koop lopen. Vooral mensen met een middeninkomen, die gewend zijn om hun eigen boontjes te doppen, zullen mogelijk proberen om rond te komen. Er kunnen echter achter de voordeur best problemen zijn. Vooral in een gezin met opgroeiende en studerende kinderen zijn er best veel lasten. Als daar dan de energierekening bovenop komt, dan kunnen er zomaar heel moeilijke situaties ontstaan. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen eerst ten einde raad zijn. Vooral de komende winter is het nodig om ogen en oren goed open te houden. Er kunnen zomaar problemen zijn waar we het niet verwachten.

In de tweede plaats gaat het om hulp. Daarbij kan er natuurlijk gedacht worden aan geld, maar ook andere hulp is denkbaar. Soms is het beter om dingen in nature te schenken. En soms hebben mensen ook concreet advies nodig. Het kan best zijn dat we eigenlijk een bedrijf hebben wat niet meer goed rendabel is te krijgen. Dat is natuurlijk heel erg pijnlijk, vooral als we er veel energie in hebben gestoken. Ik herinner me nog dat mijn ouders een melkwijk moesten saneren. Dat is een pijnlijk proces, maar uiteindelijk, als alles achter de rug is, ook heilzaam. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Dus er is wel mogelijkheid tot veranderen, hoewel het natuurlijk pijnlijk blijft als we een bedrijf moeten stoppen omdat het gewoon niet meer rendabel is. Er liggen uiteraard op dit punt lastige vragen en we kunnen ook niet zomaar over één nacht ijs gaan. Wel echter moeten we proberen de werkelijkheid op een goede manier recht te doen.

Tenslotte komt zo de diaconie weer duidelijk in beeld. Naast het predikambt en het opzienersambt hebben we ook het ambt van de diaconie. Het is heel goed als de komende tijd oog is voor noden die er kunnen zijn. Ook in de coronatijd hebben we soms een helpende hand kunnen bieden, hoewel er ook veel steun was vanuit de overheid. Laten we echter ook deze hulp voor mensen in nood ook gepaard laten gaan met troostrijke redenen. Diaconaat gaat terug op de inzetting van Christus. Hij kan en mag dus ook in dit werk niet verzwegen worden. Wat is het goed en nodig om in alle omstandigheden van het leven dit te overdenken. De Heere regeert.