Afbeelding

Opinie: Liever geen nieuwe bijnaam

Hoewel de kustverdediging prima op orde is, moete we op Goeree-Overflakkee oppassen dat we niet het ‘natte eiland’ worden. Dat heeft niets te maken met de stijging van de zeespiegel, maar alles met het alcoholgebruik op het eiland.

Tekst: Gert Klok | Foto: Shutterstock.com

Het zit er helaas al vroeg in, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Onze jongeren zeggen vaker dan in elke andere gemeente in de regio dat ze wel eens alcohol gedronken hebben. Let wel, het gaat hierbij het over kinderen. Want die puber van 15 kan wel heel stoer een biertje mee willen drinken, een keihard nee van de ouders is echt noodzakelijk. En die harde nee blijkt nogal eens te ontbreken vanaf die leeftijd. Een ander probleem is het drinken in zogenaamde keten, waar jongeren zonder ouderlijk toezicht zich tegoed doen aan (sterke)drank. Het is de hoogste tijd dat dit probleem wordt onderkend. De cijfers liegen er niet om.

Goeree-Overflakkee heeft de bijnaam ‘het witte eiland’ en drugsgebruik is inderdaad een probleem. Hoewel ‘onze’ jongeren in ieder geval in de beantwoording van vragen verbetering tonen, moet ook daar aandacht voor zijn en blijven. Alcoholgebruik is in Nederland echter dusdanig ingeburgerd dat het nauwelijks nog als een probleem wordt ervaren. Op Goeree-Overflakkee is dat helaas niet anders. Het hoort er zo’n beetje bij en ‘met mate’ hoeft dat zeker voor volwassenen geen probleem te zijn. Al is elke dag een drankje voor het eten en eentje later op de avond echt wel een probleem, want je bent dan ‘gewoon’ een alcoholist. 

Zeer schadelijk

Dat alcohol ronduit slecht is voor kinderen en jongeren zou algemeen bekend moeten zijn, maar gezien de zorgwekkende GGD-cijfers een aantal destructieve gevolgen van alcohol voor deze groep op een rij.

- Problemen met concentratie, geheugen en intelligentie. Alcohol verstoort namelijk de hersenontwikkeling. Hersenen groeien door tot ongeveer ons 25ste levensjaar. Jongeren die regelmatig drinken en daar vroeg mee beginnen, halen vaker slechte cijfers op school, kunnen zich slechter concentreren en kan invloed hebben op het geheugen en de intelligentie. Drinken maakt je dus ‘dommer’, om het zo maar te zeggen.
- Dat laatste geldt ook op het moment dat je te veel gedronken hebt: je doet sneller domme dingen. Alcohol maakt het namelijk moeilijk om goed na te denken.
- Je loopt gevaar in het verkeer. Met een (half) dronken hooft naar huis fietsen lijkt veilig, maar alcohol tast je reactievermogen aan. Je bent dus in gevaar zodra je dit doet.
- Alcohol zorgt sneller voor agressief gedrag. Dit komt doordat alcohol verdooft. Het zorgt ervoor dat je minder de grenzen voelt van wat goed of verstandig is. Zo is er meer kans op agressie en ongelukken.
- ‘Ik weet er niks meer van’ klinkt heel stoer, maar door zo’n black-out door te veel drinken kun je blijvende hersenschade oplopen. Door snel veel alcohol te drinken, kunnen jongeren in coma raken (comazuipen). Het is de zwaarste vorm van alcoholvergiftiging. Bij jongeren gebeurt dit eerder omdat ze een kleiner lichaam met minder vocht hebben. Het drinken van één glas alcohol zorgt voor jongeren dus voor een hoger alcoholpromillage dan voor volwassenen. Jongeren kunnen langer doordrinken dan volwassenen. Ze worden niet moe van alcohol. Ook worden ze niet langzaam steeds meer dronken, maar zijn ze het ineens. Ze gaan dus niet eerst praten met een dubbele tong of zwalkend lopen.

Ook op lange termijn is alcohol schadelijk. Het is niet voor niets een harddrug en dus zeer verslavend, met alle problemen en gevolgen van dien. En jong beginnen aan alcohol vergroot de kans op verslaving. Veel drinken kan hart, maag en vooral lever blijvend beschadigen. Ook de kans op kanker groeit; bij 4 tot 6 procent van de mensen die overlijden aan kanker, is alcohol de oorzaak.

Geheelonthouding, en anders met mate

Moeten we dan helemaal stoppen met het drinken van alcoholische dranken? Het eerlijke antwoord luidt: ja. Niet drinken is echt de beste oplossing. Het verraderlijke aan alcohol is immers dat het sluipenderwijs een probleem kan worden en het aantrekkelijk is voor jongeren. Maar omdat geheelonthouding voor lang niet iedereen is weggelegd en veel volwassenen de kunst van het ‘met mate’ gelukkig verstaan, is dat de tweede beste keuze. Met mate is dus niet elke dag 1 drankje, maar af en toe een keer een drankje. 

De meeste mensen zijn wel bekend met de campagne Nix18. Het beste advies aan alle ouders van puberende jongeren: houd je daaraan. Niks onder de 18. En daarna mondjesmaat. Leer de jongvolwassenen vanaf 18 jaar dat alcoholische drankjes er zijn om af en toe van te genieten, niet om zoveel mogelijk van tot je te nemen. Met bovenstaande heb je als ouder genoeg sterke argumenten in handen om je strenge houding te onderbouwen. Laten we die nieuwe bijnaam alstublieft voorkomen.

Als je dorst hebt, drink je water. Geen bier.