Afbeelding

Voor u gelezen: De bron van liefde

‘Voor die verschrikkelijke dag in december, toen de Japanners Pearl Harbor hadden gebombardeerd, had Jimmy voor vee- en dierenarts gestudeerd, net als zijn vader vroeger had gedaan.’

Jimmy Barnett dient als arts tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn beste vriendin Peggy Serrano kan niet wachten tot hij terugkeert uit Europa. Maar bij zijn thuiskomst blijkt Jimmy onherkenbaar veranderd. De voorheen zo levenslustige en vrijmoedig van zijn geloof getuigende Jimmy is er slecht aan toe. Hij weigert te praten over wat hij heeft meegemaakt. Zijn toestand is zo ernstig dat een opname op de psychiatrische afdeling van een veteranenziekenhuis in New York onvermijdelijk is. De zware behandelingen die hij in de kliniek ondergaat om zijn oorlogsneurose en depressie te genezen, hebben geen enkel effect.

Ten einde raad probeert Peggy samen met de ouders van Jimmy te achterhalen wat er tijdens de oorlogsjaren is gebeurd met Jimmy. In zijn spullen vinden ze een foto van een onbekende vrouw. Wie is zij en wat heeft ze te maken met het oorlogsverleden van Jimmy?

In 1939 ontvlucht de Joodse Gisela Wolff met haar ouders Europa. Ze reizen met het schip de St. Louis naar Cuba. Na twee weken varen komt de Duitse familie Wolff aan bij de Cubaanse havenstad Havana. Daar blijkt dat de visa van alle Joodse passagiers niet langer geldig zijn. Het schip moet omkeren. Na een wekenlange zwerftocht en tevergeefse smeekbedes aan de Amerikaanse en Canadese autoriteiten om de meer dan negenhonderd passagiers alsnog op te nemen, belandt het schip weer in Europa. Berooid en ontgoocheld komt Gisela in Antwerpen terecht waar ze met haar familie intrek neemt in een Joodse wijk. Ze volgt een opleiding tot verpleegster en voor even lijkt de familie Wolff veilig te zijn. Maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog barst ook in België de Jodenvervolging los.

Uiteindelijk zal de moed en opofferingsgezindheid van één onbekende man het leven van Gisela voor altijd veranderen.

Puzzelstukjes en offers

Afwisselend vertellen Peggy en Gisela, vanuit het ik-perspectief, hun verhaal. Door de levensverhalen van beide vrouwen wordt langzaam het oorlogsverleden van Jimmy ontrafeld. Het wordt duidelijk dat Jimmy naast een oorlogsneurose, wat we nu PTSS noemen, lijdt aan een geloofscrisis.

Uiteindelijk vallen veel puzzelstukjes op hun plek en wordt duidelijk wie onbekende vrouw op de foto is.

Het open einde van het boek laat ruimte over aan de verbeelding van de lezer. De dialogen in het verhaal zijn levendig en worden afgewisseld met gedocumenteerde kennisoverdracht, bijvoorbeeld rondom de waargebeurde historie van het schip de St. Louis.

De vragen die het lijden van miljoenen oorlogsslachtoffers oproept, stortten Jimmy in een diepe depressie. Eerlijk en rauw zijn de vragen die Jimmy stelt aan God. De schrijfster gaat deze oncomfortabele en diepe vragen niet uit de weg. Ze lost ze ook niet op, maar wijst door de bewogen levens van de hoofdpersonen heen op Jezus die Zijn leven gaf voor een verloren wereld.

In dit knap geschreven boek bekijk je vanuit totaal verschillende gezichtspunten de diepingrijpende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op drie jonge mensen. De schrijfster geeft een Joodse vluchtelinge, een soldaat en een achterblijver een gezicht en stem als aanklacht tegen de ingrijpende wereldwijde gevolgen van de oorlog.

Boven dit alles uit biedt ze hoop en uitzicht aan allen die hun worstelingen met de weerbarstige en aangrijpende werkelijkheid in handen van God durven leggen.

In het nawoord schrijft Lynn Austin: ‘Ik bid dat dit boek ons zal helpen de offers van de soldaten die vechten voor vrede en vrijheid in een nieuw licht te zien, en met mededogen om te zien naar de onschuldige vluchtelingen wier levens door de verschrikkingen van de oorlog worden ontwricht’.

‘De bron van liefde’ is een indrukwekkende aanrader over moed, doorzettingsvermogen, trouw, liefde en geloof.