Afbeelding

Bewoners Vliedberg en Spectrum genieten mee van Goereese Visweken

OUDDORP/STELLENDAM - Al enkele jaren neemt woonzorglocatie CuraMare De Vliedberg in Ouddorp actief deel aan het programma dat georganiseerd wordt in de weken van de Goereese Vis. Het team van dagbestedingscoach Carmen Stadhouders zet zich daarbij in om zoveel mogelijk bewoners te betrekken bij de evenementen die in de centrale ontvangstruimte van De Vliedberg bij de receptie, maar ook in woongroepen en op de buitenruimte (vismarkt met stands) worden gepresenteerd. Van maandag tot en met vrijdag wordt de onderlinge verbondenheid extra gestimuleerd en in een sfeervol decor is er tijd voor een hapje en een drankje.

Door Jaap Ruizeveld

Eén van de hoogtepunten is het pellen van de echte Stellendamse garnalen. Zoals bijna traditioneel weer vanuit de eilandelijke vissershaven verzorgd door Jaap Tanis. Hij bracht 32 kg naar De Vliedberg en 10 kg naar het Spectrum. Dit keer kreeg de presentatie en overdracht van de kist met garnalen in De Vliedberg aan Annie Vlietland en Ria Moerkerk een extra leuk tintje met de aanwezigheid van wethouder Henk van Putten. De bestuurder, met onder andere visserij in zijn portefeuille, heeft het met dit beleidsveld al niet gemakkelijk, nu de saneringsperikelen ook in de Stellendamse haven de kop op steken. Niettemin maakte hij het zichzelf niet gemakkelijk om bij de Vliedberg-bewoners (35 deelnemers) aan tafel aan te schuiven en zich vervolgens - onder kritische blikken - ijverig inspande om de kunst van het pellen onder de knie te krijgen. Zijn spontaniteit hierbij werd zeer gewaardeerd.

Programma

Behalve in de ontvangstruimte van de woonzorglocatie, bracht Carmen Stadhouders ook zakjes met 1 tot 2 kg garnalen naar de verschillende woongroepen. Geassisteerd door begeleiders, ging men ook daar aan de slag. In woongroep 104 onder anderen met de 99-jarige mevrouw Lodder-Troost, die de klus aanpakte alsof zij die wekelijks klaarde. Voor de bewoners, maar ook voor belangstellenden was er woensdag de vismarkt met diverse kramen, een waterbak met modelboten en ook Dirk Pijl ontbrak niet met een demonstratie netten boeten. De visjes waren geleverd door de Goereese vloot. Ten slotte was er een samenkomst, met op het programma een optreden van het Piratenkoor.

Afbeelding
Afbeelding