(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Jongeren op het eiland drinken vaker dan regiogenoten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Flakkeese jongeren drinken vaker alcohol dan jongeren in andere regiogemeenten. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Het softdrugsgebruik van de jongeren op het eiland is juist lager dan gemiddeld.

Door Gert Klok

De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft onlangs nieuwe cijfers gepubliceerd over het gebruik van drugs en alcohol onder jongeren in de regio. Uit onderzoek onder jongeren uit de tweede en vierde klas van het middelbaar onderwijs blijkt dat het gebruik van alcohol hoog is in vergelijking met de rest van de regio. Op de vraag of ze de afgelopen vier weken een of meer glazen alcohol hadden gedronken, gaf 32 procent van de Flakkeese jongeren die de vragenlijst invulde aan dat dit het geval was. In de regio ligt het gemiddelde percentage op 20 procent. In de categorie 15-16 jaar (de vierdeklassers dus) scoort Goeree-Overflakkee met 48 procent hoger dan alle andere regiogemeenten. Bij de tweedeklassers is dat 13 procent, alleen in de gemeente Nissewaard is dat percentage hoger (14 procent).

Het gebruik van softdrugs (exclusief lachgas) onder jongeren van 13 t/m 16 jaar op Goeree-Overflakkee kwam uit op 3,6 procent van de jongeren van 13 tot en met 16 jaar. Dat is minder dan in 2019, toen gaf 4,2 procent van de jongeren aan dat ze ergens in de vier weken daarvoor softdrugs hadden gebruikt. Ook ten opzichte van andere regiogemeenten is dit onder het gemiddelde. Een positieve trend daarbij is te zien onder 13- en 14-jarigen. Waar deze leeftijdsgroep in 2019 met 2,8 procent nog ruim boven het gemiddelde zat, is dit percentage in 2021 bijna gehalveerd naar 1,5 procent, een stuk onder het gemiddelde in de regio.

De nieuwe 'trend' van het gebruik van lachgas is ook doorgedrongen bij de jongeren op het eiland; 0,8 procent van de jongeren tussen 13 en 16 jaar zegt de afgelopen vier weken een keer lachgas te hebben gebruikt; 2,6 procent zegt ooit een keer lachgas te hebben gebruikt, iets meer dan in 2019 (2,4 procent). Bij lachgasgebruik is wel een stijgende trend te zien en die is zorgwekkend, aangezien lachgas geschaard wordt onder de harddrugs.