Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Afscheid en begroeting bij Reddingsmaatschappij

OUDDORP/STELLENDAM - De directie van de K.N.Z.H.R.M. heeft zaterdagmorgen, tijdens de jaarlijkse inspectietocht langs de reddingsstations, in Ouddorp node afscheid genomen van enkele getrouwen. In café "De Haven" vond dat onontkoombare plaats, nadat de directie met waardering kennisge­nomen had van de prestaties van "De Griend," de in Ouddorp gestationeerde supersnelle reddingsboot.

Pres. directeur dhr. Lels complimen­teerde de bemanning dan ook met de geslaagde redding van 4 opvarenden van een gestrand jacht, afgelopen zo­mer. Het was een spannend gebeuren geweest, met de meest gelukkige afloop.

Minder gelukkig was dhr. Lels met het afscheid van schipper Van Ours van de Stellendamse "Zeemanspot". Spr. verklaarde diep onder de indruk te zijn van de carrière die dhr. Van Ours bij de Maatschappij gemaakt heeft. Helemaal onderaan de ladder begonnen (in 1952) klom hij op tot schipper, laatstelijk op de nieuwe "Zeemanspot". Schipper Van Ours nam deel aan 66 succesvolle red­dingstochten, waarbij 241 schipbreuke­lingen werden gered.

I.v.m. zijn zilveren jubileum bij de Maatschappij werd hem door dhr. Leis de zilveren penning uitgereikt. Eveneens werd afscheid genomen van de heren W. Melissant, die 21 jaar aan de Maatschappij verbonden is geweest, en van dhr. P. van Soest, die ruim 15 jaar bij het reddingswerk betrokken is geweest. Zij hadden resp. deel aan de redding van 207 en 140 schipbreukelin­gen. Nu er van de oudgedienden afscheid moest worden genomen, vervulde dat dhr. Lels enerzijds met weemoed, an­derzijds was hij er gelukkig mee dat zijn mannen hun pensioen hebben mogen be­reiken, in ogenschouw nemend dat elk beroep zijn gevaren kent, maar dat dat zeker van het reddingswerk moet wor­den gezegd. Ook de vertegenwoordiger van de My, dhr. D. de Jager, sprak een hartelijk af­ scheidswoord tot de scheidenden, in de goede hoop dat hij hen nog dikwijls langs de haven zou treffen!

Hartelijk was de verwelkoming van de nieuwe schipper, dhr. Leen Koese uit Stellendam, die de visserij heeft verla­ten en bij de Maatschappij in vaste dienst is getreden.

Uit de krant van 1977