Konstantin en Olga Ponomarenko (Foto: Kees van Rixoort).
Konstantin en Olga Ponomarenko (Foto: Kees van Rixoort).

“Er is dringend hulp nodig voor de Oekraïense stad Mykolaiv”

Algemeen

DIRKSLAND – Drie ziekenhuizen gebombardeerd. Een aantal scholen: zelfde verhaal. Een museum vernietigd. Elke ochtend lezen Konstantin en Olga Ponomarenko de laatste berichten over Mykolaiv, de stad die ze ontvluchtten nadat de Russische inval in Oekraïne begon. Nu zijn ze in Dirksland, samen met hun kinderen Lev en Anastasia. Konstantin doet een oproep: er is dringend hulp nodig voor Mykolaiv.

Door Kees van Rixoort

De stad is strategisch gelegen in het zuiden van Oekraïne, 65 kilometer van Cherson. De Russen hebben Cherson bezet, maar ook delen van de provincie waarin Mykolaiv ligt. De bezetter is tot 20 kilometer van de stad opgerukt.

Vlammenzee

Het bombarderen van Mykolaiv begon direct op de eerste dag van de ‘speciale militaire operatie’, 24 februari. Konstantin laat een filmpje zien. Het is gemaakt vanuit de flat die hij met zijn gezin bewoonde en toont een vlammenzee op geringe afstand: het militaire vliegveld van de stad.

“We hebben direct besloten om te vertrekken”, zegt Konstantin. “Eerst zijn we naar Roemenië gegaan. Daar waren heel veel vluchtelingen uit Oekraïne. We zijn er een week gebleven en toen doorgereisd naar Ned..