Vervolg van de voorpagina

In het algemeen gaat het goed met de waterkwaliteit op Goeree-Overflakkee, aldus de gemeente. “We werken samen met het waterschap en Rijkswaterstaat aan diverse projecten die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het maaien (onder water) van watergangen. Dit geeft ruimte aan bepaalde vissoorten, terwijl op andere delen (waar bewust niet gemaaid wordt) waterplanten juist beschutting bieden aan andere vissoorten. Een ander mooi voorbeeld is het realiseren van twee vissenhotels in het havenkanaal van Middelharnis. Deze zijn in een goede samenwerking met waterschap Hollandse Delta geplaatst. De hotels zijn een goede schuilplaats voor diverse vissoorten en dienen daarnaast ook als kraamkamer.”

In 2020 ontstond nog bonje over het water uit het Volgerland. Natuurmonumenten beschuldigde de boeren in de omgeving van 'waterdiefstal' omdat ze zonder toestemming water zouden hebben onttrokken aan het gebied. Dat schoot de boeren in het verkeerde keelgat, omdat ze zich weer eens gestigmatiseerd voelden door Natuurmonumenten. "Wij betalen veel meer waterschapslasten dan natuurorganisaties." Het waterschap moest tussenbeide komen om de boel te sussen en kreeg alle partijen weer aan tafel.

Het lukte waterschap Hollandse Delta niet om tijdig antwoord te geven op vragen over de waterkwaliteit en dreigende vissterfte op het eiland.