Afbeelding

Voor u gelezen: Het verborgen ei

“Bij het geluid van vallend glas boog hij voorover en haalde de kostbaarheid uit het kistje, voorzichtig, met de handen van een meester. Het lag op een bedje van bloedrood fluweel. 

Hij trok aan een koordje dat onder de stof uit kwam, waardoor een geheim compartiment tevoorschijn kwam. In de holte onder het fluwelen paneeltje lagen nog twee voorwerpen. Ze boog voorover en sloeg haar hand voor haar mond. Met grote ogen keek ze hem aan. ‘Bloedige zondag’, mompelde hij.”

1917. Sint-Petersburg. De Februari-revolutie is in volle gang en ontwerpster Alma Pihl beschermt met gevaar voor eigen leven een kostbaar voorwerp dat nooit in handen van de tsaar mag vallen. Alma werkt in het atelier van Peter Karl Fabergé, de ontwerper van de uitbundig met juwelen versierde gouden Fabergé-eieren. De eieren werden in het Huis van Fabergé ontworpen voor de laatste twee tsaren van Rusland: Alexander III en Nicolaas II. Elk jaar met Pasen kochten de tsaren een nieuw ontwerp van Fabergé. Binnenin de eieren werd altijd een kunstige verrassing gefabriceerd, zoals een replica van een koets of keizerlijke kroon in mini-formaat.

Maar in het laatste Fabergé-ei zit een revolutionaire verrassing verstopt. Als Alma in 1921 met haar echtgenoot vanuit Sint-Petersburg naar Finland vlucht, neemt ze het kunstwerk met zich mee.

Honderd jaar later krijgt Ava Laine de opdracht van haar vader, een beroemde schatzoeker, op zoek te gaan naar het verdwenen ei. De vader van Ava is terminaal ziek. Hij ontdekte eerder al belangrijke aanwijzingen rondom het verdwenen kunstwerk, maar is bang dat hij het geheim van het Fabergé-ei mee zal nemen in zijn graf. Hij vraagt zijn dochter met spoed op zoek te gaan naar het zoek geraakte kunstvoorwerp. Met een vriend en een bodyguard gaat Ava op aanwijzing van haar vader op reis. De zoektocht naar het belangrijke kunstvoorwerp start in Rusland en eindigt in Finland, waar een spannende ontknoping volgt.

Onderweg blijkt dat Ava de verkeerde mensen vertrouwt. Niets is wat het lijkt te zijn. Wie kan ze nog wel vertrouwen?

Revolutie en herstel

‘Het verborgen ei’ speelt zich afwisselend af in het Sint-Petersburg van het begin van de twintigste eeuw en in het heden. De geschiedenis van de Russische revolutie en in het bijzonder die van het Huis van Fabergé wordt beeldend uit de doeken gedaan. Door de ogen van Peter Karl Fabergé en zijn werknemer Alma Pihl leer je als lezer ook meer over het dagelijks leven in Sint-Petersburg in het begin van de twintigste eeuw. De afwisseling in tijd is goed uitgewerkt, waarbij de gedeelten over Rusland en het Huis van Fabergé het meest aansprekend zijn beschreven.

Alma en Ava hebben ondanks het verschil van meer dan een eeuw in leeftijd veel overeenkomsten. Beide jonge vrouwen worstelen met hun roeping in het dagelijks leven en missen een vader. De vader van Alma overleed toen ze heel jong was en Ava’s vader verliet zijn gezin om zich volledig op zijn werk als schatzoeker te werpen.

Andere thema’s in ‘Het verborgen ei’ zijn vriendschap, onvoorwaardelijke liefde, vergeving en herstel.

Het zou zomaar kunnen dat de hoeveelheid aan gebeurtenissen, historische informatie en plotse wendingen in het verhaal ervoor zorgen dat de hoofdpersonen toch wat op afstand blijven van de lezer. Ondanks dat Ava een ontwikkeling doormaakt als persoon, geldt dit ook voor haar als hoofdrolspeler in het verhaal.

‘Het verborgen ei’ is een interessant boek voor fans van historische romans met een positieve boodschap.

‘Het verborgen ei’ is fictie, maar de auteur deed grondige research om het verleden in het verhaal recht te doen met de juiste informatie. De vertaler naar het Nederlands heeft veel werk gemaakt van de levendige beschrijvingen van de materialen en het productieproces van de wereldberoemde Fabergé-eieren.