Viering 350 jaar Lust en Last

SOMMELSDIJK - Hofstede Lust en Last bestaat 350 jaar. Om dat te vieren is er op zaterdag 10 september, Open Monumentendag, een gevarieerd evenement voor jong en oud rond de boerderij aan de Kokseweg in Sommelsdijk.

Er zijn workshops en rondleidingen op het historische erf en door de hofstede. Gerbrand Hoek, kenner van historische boerderijen op Goeree-Overflakkee, verzorgt een presentatie over akkerbouw en boerenarchitectuur op en rond het erf van Lust en Last vanaf 1672. De hele dag door is er een video te zien over de geschiedenis van de jarige hofstede.

Muzikaal valt er ook het nodige te beleven. Bovendien is er een toneelstuk te zien over een grensconflict tussen Holland en Zeeland.

Kinderen kunnen meedoen aan een fotopuzzeltocht of – via het Streekmuseum Goeree-Overflakkee – op zoek gaan naar verborgen schatten. Dit laatste gebeurt onder begeleiding van Arco Hoekman, de vinder van de Flakkeese muntschat. Wildplukken is ook mogelijk. Evenals het pluizen van uilenballen. Er is ook een pottenbakster aanwezig.

Op het erf van Lust en Last staan kramen met streekproducten en informatie op het gebied van onder meer erfgoed, cultuur en duurzaamheid, het thema van Open Monumentendag 2022. Om 17.30 uur is het, voor degenen die zich hiervoor hebben opgegeven, tijd voor het poterbal.

Prinsche

De organisatie van dit evenement is in handen van Sociëteit Rethorica. Bij de opening van de viering, om 11.00 uur, staat een bijzondere plechtigheid op het programma: de vertrekkende Prinsche van Rethorica, Hein Mijs, draagt het vaandel over aan zijn opvolger, Jan Kastelein. Dit in bijzijn van burgemeester Ada Grootenboer.