Meditatie: Berouw voorafgaand aan vreugde

Lukas 18:9-14

Bepaalde stoffen moeten worden bevochtigd voordat ze de stralende kleuren aannemen die hen zo aantrekkelijk maken. Zo hebben onze zielen de bevochtiging van berouw nodig voordat ze de stralende kleur van vreugde kunnen ontvangen. 

Het blijde nieuws van het Evangelie kan alleen op nat papier worden afgedrukt. Hebt u ooit een heerlijker glans gezien dan die volgt op een regenbui? De zon transformeert de regendruppels in edelstenen, de bloemen kijken met een frissere glimlach op en glinsteren door hun verfrissende bad. De vogels op de druipende takken zingen met tonen die meeslepender zijn omdat ze even hebben gepauzeerd. Dus, wanneer de ziel doorweekt is van de regen van berouw, zal het heldere schijnsel van vergevingsgezinde liefde de bloemen van blijdschap aan alle kanten laten bloeien. De treden die we beklimmen naar het paleis van verrukking zijn meestal vochtig van tranen. 

Verdriet om de zonde is het portiek van dat mooie huis waar de gasten vol zijn van ‘de vreugde des Heeren’. Ik hoop dat de treurende, tot wie deze woorden zullen komen, de betekenis van die Goddelijke zegening van de Bergrede zal ontdekken en genieten: ‘Zalig zijn die treuren; want zij zullen vertroost worden’ (Matth. 5:4).

Deze meditatie is ook gepubliceerd in Zondagen met Spurgeon, Apeldoorn, 2019. ISBN: 978 90 8718 1963