Afbeelding

Opvang vluchtelingen Havenhoofd "rustig en gemoedelijk" verlopen

MIDDELHARNIS - "De opvang van de vluchtelingen op het Havenhoofd is rustig en gemoedelijk verlopen", aldus de gemeente Goeree-Overflakkee. Afgelopen weken zaten er 150 vluchtelingen op het riviercruisseschip bij het Havenhoofd. Komende donderdag 1 september vertrekken zij naar een volgende bestemming.

Door Erwin Guijt

"Het duurde wel even voor de instroom goed op gang kwam. Dat kwam ook vanwege de voorkeur vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en gemeente Goeree-Overflakkee voor vrouwen, stellen en gezinnen. De opvangperiode is inmiddels bijna afgelopen, op 1 september vertrekken de bewoners." De lijntjes met de omgeving waren kort, om overlast in het zomerseizoen te voorkomen. "We hebben contacten met de omwonenden en ze weten ons te vinden als er wat is. Natuurlijk zijn er wel kleine verbeterpunten, maar zoals eerder gezegd verloopt de opvang rustig."

Kleine verbeterpunten? "Waar mensen bij elkaar leven, zijn er altijd verbeterpunten. Denk aan – in de beginperiode – wat opgehoopt afval. Dat werd opgelost door wat opruimen, een extra container en extra afval ophalen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de bewoners van het schip, die we er soms aan moeten herinneren waar ze wel of niet mogen komen." Zo mochten de bootbewoners niet op het strand komen, om overlast te voorkomen.

Privacy

Er zaten 150 mensen aan boord, waaronder kinderen. "Tachtig procent is vrouw, twintig procent is man. De meeste bewoners van het schip komen uit Syrië. Het gaat om mensen uit niet-veilige landen die bijvoorbeeld vanwege hun geloof, geaardheid of politieke kleur gevlucht zijn." Heel gezellig oogt de ontvangst bij het schip niet (zie foto), door de zwarte zeecontainer en de verschillende hekken met donkere bekleding.

"Nee, we snappen dat de ontvangst bij het schip niet heel gezellig oogt. Achteraf gezien had een andere kleur mogelijk een vriendelijkere uitstraling gegeven. Wel is de afscherming van de locatie bewust zo gedaan, voor de privacy en rust van zowel de bewoners van de boot als de recreanten. De bewoners hebben zo een afgeschermde buitenruimte om in te kunnen verblijven. De afscherming met hekken en bekleding is ook op verzoek van de omgeving zodat mensen in en op het recreatieterrein zich niet bekeken voelen. Daarnaast voorkomen we hiermee dat onbevoegden zich op de opvanglocatie begeven."

Afstemming

Gevraagd naar of er een nieuw verzoek ligt antwoordt de gemeente: "Alle 25 veiligheidsregio’s in het land hebben het verzoek gekregen om tot 1 oktober aanstaande per regio 225 asielzoekers te huisvesten. De vijftien gemeenten binnen onze regio hebben hierover met elkaar afstemming over hoe dit wordt verzoek vervolgens wordt ingevuld. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft haar steentje bijgedragen door een ligplaats voor een schip in de haven van Middelharnis aan te bieden. Daarbij was de voorwaarde dat deze tot 1 september kan blijven liggen. Het schip Alemannia dat in Middelharnis ligt moet daarna terug naar Rotterdam, om andere asielzoekers op te vangen van een ander schip dat vertrekt en weer in de vaart gaat."

Afbeelding