Afbeelding

Voor u gelezen: Vitaal leven met de Bijbel

‘Vitaal leven met de Bijbel’ is bedoeld als leefstijldagboek voor lichaam en geest. Stap voor stap leer je elke dag iets (nieuws) over gezond leven en hoe je het geleerde direct kunt toepassen. Elke kleine gedragsverandering draagt uiteindelijk bij aan een meer vitaal lichaam.

De 24 hoofdstukken zijn verdeeld in evenzoveel weken waarin gedurende zeven dagen een kleine gedragsverandering centraal staat. 24 weken staat voor zes maanden - de tijd die het ongeveer duurt voor een oude gewoonte is afgeleerd en je een nieuwe gewoonte kunt aanleren.
Achtereenvolgens is er onder meer aandacht voor water, wandelen en sporten, gewoonten, groenten, brood, suiker en zoetstoffen, stress, bezorgdheid en ontspanning.
Het tweede gedeelte van het leefstijldagboek gaat in op rust en slaap, fruit en noten, het hart, schoonheid, gewicht, welvaartsziekten en verslavingen, duurzaam leven en gezond denken.

Training en discipline zijn nodig voor het aanleren van een fysiek gezonde levensstijl. De zogeheten BRAVO-factoren zijn hierbij van belang: Bewegen, niet Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en Ontspanning. Maar er is meer. Geestelijk welzijn in de vorm van verbinding met andere mensen, het breken met verslavingen en het ervaren van vreugde en vrede zijn net zo belangrijk voor een gezond lichaam.
Voor wie meer wil weten over een gezonde leefstijl vanuit een bijbels holistisch mensbeeld is ‘Vitaal leven met de Bijbel’ een uitdagend boek. Holistisch verwijst naar ‘holos’, het Griekse woord voor ‘heel’. Een bijbels holistisch mensbeeld gaat uit van de mens als een geheel van ziel, geest en lichaam, in relatie tot de medemens, de schepping en God.
Het fundament van een gezond leven is de dagelijkse stille tijd met God. Omdat dit discipline vraagt, adviseert de schrijfster om een bepaalde, vaste tijd te kiezen waarin je dagelijks God kunt zoeken. Blijf dit minimaal zeven weken volhouden tot je eraan gewend bent geraakt, adviseert de auteur.

Smaakmakers en online cursus

Elke dag begint met een overdenking uit Bijbel. De symbooltjes tijdens het lezen verwijzen naar feitjes, (boeken)tips of Bijbelse informatie over het onderwerp. Toegevoegde extra’s zijn onder meer een wandelschema, gezonde recepten en zeven stappen om duurzamer te eten.
Het hoofdstuk over kruiden en specerijen gaat in op het interessante verschil tussen die twee. Mirre, hysop, komijn, aloë en kurkuma zijn kruiden en specerijen die in de tijd van de Bijbel volop werden gebruikt en ook in onze tijd waardevolle smaakmakers zijn.
Het hoofdstuk over duurzaam leven geeft een inkijkje in onze manier van omgaan met voedsel voor en na de zondeval. De auteur benoemt hierbij onder meer welvaartsziekten en het met genetisch bewerkte soja voederen van dieren voor de vleesindustrie.
Zeven tips om duurza(a)m(er) te leven geven een aanzet om op een positieve manier tot een meer duurzame levensstijl te komen.

Gezond denken is belangrijk voor een gezond lichaam. Het gezond houden van de hersenen doe je door goede vetzuren te eten, voldoende te drinken en te zorgen voor een stabiele bloedsuiker. Het beperken van het aantal eetmomenten per dag speelt hierbij een belangrijke rol.
Oefeningen om je hersenen scherp te houden vind je in het gelijknamige hoofdstuk.
Een dankbaarheidsdagboek bijhouden blijkt een eenvoudige manier om stress te verminderen en je kijk op het leven te veranderen.
Een eindevaluatie en een link naar de gelijknamige online cursus ‘Vitaal met de Bijbel’, in samenwerking met DagelijkseBroodkruimels is toegevoegd. Inclusief een uitgebreide bronvermelding en ruimte voor notities.
Een informatief leefstijldagboek dat makkelijk wegleest. Om in kleine stapjes op weg te gaan naar een (meer) gezonde leefstijl.