Wethouder Berend Jan Bruggeman en locatiemanager Johan de Waal plaatsen de tegel bij het zwembad (Foto: Jaap Ruizeveld).
Wethouder Berend Jan Bruggeman en locatiemanager Johan de Waal plaatsen de tegel bij het zwembad (Foto: Jaap Ruizeveld).

Zwembad Zuiderdiep in Stellendam vanaf nu rookvrij

STELLENDAM - Een rookvrije sport- en recreatieve omgeving voor kinderen/jongeren om actief bezig te kunnen zijn met hun sport, hun bewegingen en met hun spel. Dat is de gemeentelijke inzet, het stimuleren en ondersteunen van (sport)verenigingen en instellingen in het realiseren van rookvrije openbare locaties en accommodaties. Het is het inhoud geven aan het Preventieakkoord dat in de gemeenteraad is afgesproken (Opgroeien in een kansrijke omgeving), voorheen het IJslands Preventiemodel genoemd.

Door Jaap Ruizeveld

Dat kan niet van het ene op het andere moment worden gerealiseerd, maar het is een intentie voor te vormen beleid. De verwachting en de inzet is dat in 2025 meer dan 80 procent van de locaties/accommodaties rookvrij zal zijn. Dat kan de lokale overheid niet alleen. Er wordt daarbij een appèl gedaan op eigen verantwoordelijkheid, noem het een moreel kompas. Een uiting van bewustwording en het geven van een voorbeeldfunctie van ouders en volwassenen. De gemeente zal sport- en cultuurverenigingen en stichtingen overigens stimuleren rookvrij te worden. Hiervoor kan ter ondersteuning materiaal ter beschikking worden gesteld.

Zichtbaar signaal

Een intentie op weg naar een overall genoemd beleid in 2025 werd woensdagochtend (gisteren) vormgegeven door het plaatsen van een tegel en het overhandigen van een bord bij de ingang van het zwembad ’t Zuiderdiep in Stellendam. Wethouder Bruggeman van de gemeente Goeree-Overflakkee, SRGO-directeur Lesly Wolters en locatiemanager Johan de Waal waren betrokken bij dit geplaatste signaal. Het te vormen beleid moet een inspiratie zijn en worden voor het verdere invullen en uitrollen van de doelstelling. Dat zal zich overigens naast roken ook richten op de items alcoholgebruik, drugspreventie, weerbaarheidstrainingen in het onderwijs en preventiecampagnes. Het is de bedoeling dat gemeente en SRGO ook contacten gaan invullen over afstemmen van vervolgstappen bij het ‘rookvrij’ signaal en over verantwoordelijkheidsdetails bij andere locaties.