Afbeelding
Foto:

Leerlingen kunnen altijd naar school; hoe lang nog?

GOEREE-OVERFLAKKEE - De scholen op Goeree-Overflakkee begonnen deze week weer. In andere delen van het land is het nog vakantie. Ook in delen waar dat niet het geval is, zijn er kinderen en jongeren die noodgedwongen nog thuis moeten blijven. Meestal krijgen zij een speciaal lesprogramma voor thuis mee. Deze situatie wordt veroorzaakt door het nijpende personeelstekort dat er op dit moment in het onderwijs is. Hoe is dat op Goeree-Overflakkee?

Door Lars Jacobusse

“Wij kregen onze vacatures tot nu toe gevuld en daar zijn we trots op,” laat openbare scholenstichting SOPOGO weten. “Het is nog niet zo makkelijk in deze tijd en er moeten niet teveel mensen ziek worden, want dan valt er wel degelijk een gat. Maar het is ons gelukt.” In de wandelgangen valt te vernemen dat ook de Prins Maurits Scholengemeenschap de vacatures tot nu toe gevuld kreeg en op dit moment de lesroosters niet aan hoeft te passen. Dat wil niet zeggen dat er geen kunst- en vliegwerk aan te pas moet komen om de gaten te vullen. “Wij hebben al van voor de zomer een vacature, die nog steeds niet gevuld is”, geeft directeur Ruit van de Koningin Beatrixschool in Ouddorp aan. “We hebben een aantal zwangere collega’s. Daarnaast hadden deze week ook twee zieke leerkrachten. Ziekte is normaal gesproken uitdagend, maar nu zeker. Eind deze week sta ik ook zelf voor de klas en gelukkig hebben we genoeg invallers. Maar de situatie is niet volgende week voorbij en daarom niet eenvoudig.”

Op termijn kunnen er voor scholen serieuze problemen ontstaan. De PO-Raad (koepel van schoolbesturen in het basisonderwijs) heeft afgelopen tijd al gewaarschuwd dat het tekort niet van kortdurende aard is en dat er een meer structureel probleem bestaat. Volgens experts zou het kunnen helpen als de administratieve druk in het onderwijs naar beneden gaat en de beloning voor het maken van meer uren omhoog. Dat zijn geen maatregelen die over een nacht ijs genomen kunnen worden en daarom zal het probleem op korte termijn enkel nijpender kunnen worden. Dat betekent dat ook op Goeree-Overflakkee binnenkort de dag zou kunnen aanbreken dat er leerlingen thuis moeten blijven.