Afbeelding

Gemeente Goeree-Overflakkee: "Onze rol minder zichtbaar, wel belangrijk"

Bij een groot incident is de rol van de politie, brandweer en ambulance goed zichtbaar. Een woordvoerder van de gemeente: "Wat de gemeente doet is wellicht minder zichtbaar, maar wel belangrijk. Samen met de veiligheidspartners - onder meer brandweer, politie, GHOR, waterschap, energiebedrijven en het Ministerie van Defensie - bereidt de gemeente zich voor op incidenten, rampen en grote ongevallen. Onze rol is vooral gericht op de bevolkingszorg en het nazorgtraject. Zo zijn wij verantwoordelijk voor de opvang van mensen die als gevolg van een calamiteit hun woning of bedrijf moeten verlaten. Ook zijn communicatie, milieuzorg, bouwtoezicht en verwanteninformatie taken van de gemeente."

Bij grote incidenten wordt een Officier van Dienst Brandweer, een Officier van Dienst Politie, een Officier van Dienst Geneeskundig en een Officier van Dienst Bevolkingszorg (vanuit de gemeente) opgeroepen. "Sinds ruim anderhalf jaar is de functionaris van de gemeente ook zichtbaar doordat hij/zij beschikt over een dienstvoertuig wat helemaal is uitgerust voor zijn taak." De gemeente Goeree-Overflakkee krijgt hier regelmatig vragen over. Bij het artikel is een foto van het voertuig van Bevolkingszorg opgenomen.

Commandowagens

"De brandbestrijding zelf en het beleidsmatige daaromheen is neergelegd bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Die bereidt de plannen voor als het gaat om de bestrijding van bijvoorbeeld duinbranden. Binnen de veiligheidsregio is een regionaal risicoprofiel opgesteld en zijn operationele plannen voorbereid. Hierover vindt wel afstemming plaats met de gemeente. Hoe de samenwerking bij een calamiteit wordt vormgegeven, is afhankelijk van de grootte van het incident."

Dat wordt uitgedrukt in GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure). Bij het incident in Ouddorp was sprake van een GRIP 2 situatie. "Dat betekent dat er behoefte was aan multidisciplinaire coördinatie tussen de verschillende diensten, waaronder de VRR en de gemeente. In speciale commandowagens vond er overleg en afstemming plaats. Vanuit dit centrale punt wordt op dat moment dus samengewerkt om het incident zo snel als mogelijk met elkaar op te lossen."