Weercolumn: Medio volgende week weer hoogzomers

Na een voortreffelijk tropisch weekend met topmaxima tot ongeveer 32 graden, tapt het weer nu uit een ander vaatje. De atmosfeer is duidelijk afkoelend en tevens instabieler geworden. 

Een storing vanuit de Franse contreien richting de Benelux gaf op donderdag nog een enkele restbui vlak aan zee. Het grote neerslagtekort is in een deel van het land enigszins verlicht. 

In het midden van Flakkee werd tot bijna 30 millimeter regen opgetekend voorbije woensdag. Van een echte weersomslag is nog geen sprake, dus de hardnekkige droogteproblematiek zal nog wel even actueel blijven in het land.

Lichte wisselvalligheid troef dus de komende dagen en tot en met het weekend blijft dat zo. De stroming is duidelijk zonaler aan het worden (west-oost gericht) en de depressieactiviteit richting Schotland flakkert wat op de volgende etmalen. Zo nu en dan brengen niet al te actieve storingen enige tijd regen of enkele buien naar Nederland. Op vrijdag kan dat het geval zijn en met name ook op de maandag. Er valt dan een aantal millimeter water, maar in losse, wat actievere buien kan er meer regen in korte tijd vallen. Het warme Noordzeewater (tot 23 graden) kan de buien een flinke impuls geven, met een wat bijgedraaide stroming naar noordwest. Plaatsen vlak aan zee kunnen juist die extra zware bui krijgen. Onweer en hagel kunnen daar dan ook bij zitten. 

Vorige week was het soms nog extreem droog, met een luchtvochtigheid onder de 20 procent. Maastricht kwam zelfs tot 17 procent. Deze week, in de laatste fase van de Hondsdagen, is dat anders. Het voelt wat benauwd aan, met regelmatig 50 tot 60 procent vocht in de lucht overdag. De nachten geven tamelijk hoge minima, rond een graad of 17. 

De dagtemperaturen zijn vrijwel normaal voor de tweede helft van augustus, met regelmatig 22-23 graden in het zuidwesten van Zuid-Holland. Er staat een meest zwakke tot matige wind uit zuidwest tot noordwest. 

Vanaf medio komende week kan het weer mooi herstellen in de laatste fase van de maand. Waarschijnlijk gaan we nog een keer richting tropische waarden zelfs! Nieuwe impulsen van hoge druk gaan er weer aan te pas komen en stuwen de temperatuur omhoog, met rugdekking van de bijna septemberzon. De kans op een droge en vrij warme septembermaand is gemiddeld wat groter als de voorafgaande maand ook zo verliep. Hoopvolle ontwikkelingen dus voor de komende maand, zou je zeggen.