Afbeelding

Hoe groot is schade na duinbrand Ouddorp en welke rol speelt gemeente bij zo’n incident?

Algemeen

OUDDORP - Inmiddels is het meer dan een week geleden dat er een grote duinbrand woedde in de duinen op de kop van het eiland. Hulpdiensten rukten massaal uit om het vuur onder controle te krijgen en verdere verspreiding te voorkomen. Boswachter Piet van Loon (Staatsbosbeheer) vertelt in deze krant over de schade aan de natuur en het herstel dat al is ingezet, terwijl de gemeente Goeree-Overflakkee toelichting geeft over wat hun rol is bij dit soort incidenten.

Door Erwin Guijt

Voor boswachter Piet van Loon was het behoorlijk schrikken toen hij bij de duinbrand arriveerde. Die was op dat moment nog in volle gang. “Bij aankomst wisten we niet waar de brand precies was. Samen met de officier van dienst van de brandweer hebben we een beeld gevormd waar de brand woedde en hoe het vuur zich verspreidde.” De eerste minuten waren hectisch. “Natuurlijk denk je als boswachter aan de schade aan het duingebied. Maar: het was een mooie dag, dus het strand lag vol mensen...”

In totaal is een gebied tussen de vijf en acht hectare verbrand. Daarbij gaat het voornamelijk om duinstruweel: bijvoorbeeld bramen en duindoorn. “Het was een dichtbegroeid stuk, met nauwelijks open plekken. Als braamstruiken eenmaal bran..