Aanblik van de duinen na de brand.
Aanblik van de duinen na de brand.

De schoonste van het land

Opinie

OUDDORP - De lucht is enkele dagen na de brand bij Ouddorp nog altijd niet te harden, vlakbij de brandhaard. Waar op die bewuste dag de vlammen hoog oplaaiden en de brandweer de handen vol had aan het bestrijden van de brand, heerst nu stilte. Het stinkt en de (half) verkoolde planten zorgen voor een sinistere aanblik.

Door Gert Klok

Ondanks het feit dat zo’n acht hectare aan duingebied in vlammen opging, hoeven we ons over het herstel van de natuur niet eens zoveel zorgen te maken, aldus een aanwezige boswachter. “De natuurschade valt eigenlijk wel mee. De zaden zitten in de grond en volgend jaar is het hier weer groen.”

De zorgen van de natuurbeheerders liggen op heel ander terrein. Door de droogte is het gevaar van natuurbranden groot. De combinatie van die droogte, harde wind en het feit dat het moeilijk is om aan bluswater te kunnen komen in dergelijke gebieden, bleek bij de duinbrand al een forse uitdaging voor de hulpdiensten. Dan is het echt niet handig om een barbecue aan te steken in of in de nabijheid van die kurkdroge natuur, zo betoogde bosw..