Opnieuw warm juliweer vanaf zaterdag

Eind juli 2019 verbaasde het eigenlijk iedereen dat de temperatuur op acht stations van het KNMI kon oplopen tot iets boven de veertig graden. Bij Deelen KNMI werd zelfs korte tijd een uitschieter van bijna 43 graden gemeten. Een omstreden waarde die ondergetekende eigenlijk direct aannam, in tegenstelling tot een KNMI en vele anderen. Technisch was er geen storing van de meetapparatuur bij dat bloedhete station op de Veluwe, enfin. 

Uit ruime (meet)ervaring in uitgestrekte duingebieden, weet ik dat het in zandige omgevingen bij veel zon, weinig wind en temperaturen ruim boven de dertig graden plots zeer warm kan worden (zeer lokaal) en dat zulke kortstondige vlagen van hitte soms optreden.

Dat we op dinsdag andermaal die 40 graden opzochten, geeft toch te denken. Zal die klimaatopwarming dan echt in een stroomversnelling zijn geraakt? Mocht dat zo zijn, dan boezemt dat toch enige angst in, kan ik me voorstellen. De donderdag gaf nog enkele restbuien (de welkome regen was een zegen voor de boeren), die tot 10-15 millimeter water opleverden.

Op Schouwen werd op een enkele stek de 20 liter water per vierkante meter opgevangen.

Een verademing wat de temperatuur betrof, want het was gelukkig al een stuk minder warm na de erg zwoele julinacht richting woensdag, met in de bebouwde omgeving amper lagere minima dan 22 graden en dat ook nog bij een hoge vochtigheid.

De rest van de week is het prima zomerweer, met heel acceptabele middagtemperaturen tussen 22 en 25 graden. Er staat weinig wind doorgaans, dus voor de watersportrecreanten ietwat saai op de Noordzee vlak uit de kust. Niet al te veel wind in de zeilen dezer dagen. 

Na het weekend komt opnieuw een vleug erg warme lucht uit het zuiden naar Nederland. Vooral op maandag kan het daardoor weer (hoog)zomers warm zijn. Tot rond 30 graden.

Het strandweer lijkt pico bello te zullen worden (op zondag al) en waarschijnlijk ook op die bewuste warme maandag. Daarna koelt het weer af en is er een toenemende kans op een bui. De zeewatertemperatuur is netjes opgelopen tot rond 18 graden. Richting 30 juli volgt dan alweer een opstoot van warme zuidelijke lucht uit Frankrijk.