Boek 2
Boek 2 Foto:

Voor u gelezen

Grantchester I – speurwerk op het Britse platteland.

Grantchester, 1954. Sidney Chambers is predikant in het gehucht Grantchester, vlakbij Cambridge. Naast zijn pastorale werkzaamheden geeft hij les aan de universiteit van Cambridge. Sidney is geliefd in het dorp. Hij staat altijd voor iedereen klaar maar heeft de neiging om zichzelf daarin voorbij te lopen.

Sidney is bevriend met inspecteur Geordie Keating en raakt daardoor regelmatig betrokken bij politiezaken. In zijn vrije tijd lost hij samen met Geordie menige misdaad op.

De vrienden verschillen als dag en nacht van elkaar maar toch zijn ze aan elkaar verknocht. De vaak knorrige Geordie gaat te werk volgens de speurwerk-methoden van die tijd en heeft een rationele inslag. Sidney is een gevoelsmens en maakt gebruik van zijn intuïtie. Hij wint snel het vertrouwen van mensen en kan goed luisteren.

In het eerste deel van de serie ‘Grantchester’ krijgen Geordie en Sidney onder meer te maken met gestolen juwelen en een gevaarlijke kunstvervalsing. De sfeervolle beschrijvingen van zowel het Engelse platteland als het Cambridge in de jaren vijftig van de vorige eeuw maken dat je ‘erbij’ bent als lezer.

‘Grantchester’ is geen thriller in de zin van het woord, maar valt onder het genre ‘cosy crime’. Geweld zul je niet vinden in dit genre, de nadruk ligt op speurwerk.

Naast het oplossen van mysteries zijn er meer verhaallijnen te vinden. Romantiek speelt ook een rol. Sidney is vrijgezel en zijn nabije omgeving vindt het hoog tijd dat hij een vrouw vindt.

‘Grantchester’ speelt zich vlak na de Tweede Wereldoorlog af. Sidney diende in de oorlog bij de ‘Royal Ulster Rifles’ en heeft ingrijpende dingen meegemaakt. De derde verhaallijn is de verwerking van zijn oorlogsverleden. Het leven in de schaduw van de dood, zoals Sidney zijn periode in het leger omschrijft, is de titel van het eerste boek in deze serie.

‘Grantchester’ geeft een leerzame blik op de cultuur, gewoonten en hiërarchie binnen de Anglicaanse kerk. Auteur James Runcie weet waarover hij schrijft - hij was de zoon van Robert Runcie, de vroegere aartsbisschop van Canterbury. Voor de liefhebbers van detectives die zich afspelen op het Britse platteland.

Gezinsgids Zomernummer

Het zomernummer van ‘Gezinsgids’ heeft als thema ‘ont-aarden’. In het magazine verscheen een interessant interview met prof. dr. T.M. Hofman. De professor geeft zijn visie op duurzaamheid en rentmeesterschap. “De markt draait op een onverzadigbare honger naar mooi, meer en beter. Hofman plaatst er kanttekeningen bij. “Hoeveel in ons leven wordt aangejaagd door reclame, die behoefte schept? (…) Je hebt misschien een leuke computer, maar toch wil je binnenkort een snellere. Nou, dan kan ik je dit vertellen: de volgende die nóg sneller is, staat alweer op de plank. Zo kun je bezig blijven.”

Corlinde van de Top vertelt over de kunst van eenvoudig leven en gids Ko Nieuwenhuyze leidt rond door het vissersdorp Yerseke en toont de ‘schatten van de Schelde’.

Voor wie de last van het dagelijks leven even te veel is, kan terecht in ‘Selah’ in Scherpenzeel. Beheerders Sjaak en Adeline van Rijssel vertellen over het op adem komen in hun logeerhuis.

Het magazine biedt veel ruimte voor bezinning en Bijbelstudie. Zoals het luisteren naar het scheppingslied met psalm 148.

Boek 1