Afbeelding

Oud-docent bedreigde familie doodrijder motoragent: ‘We maken jullie allemaal af’

“Jullie hebben ons maatje doodgereden. We maken jullie allemaal af, op een veel gruwelijker manier dan hoe jullie Arno hebben afgemaakt. Inclusief jullie kinderen en kleinkinderen.”

Als een familielid van Willem M. op 16 juli 2021 de thuistelefoon opneemt, krijgt deze een man aan de lijn. Eerst denkt het familielid nog dat het een journalist is die de familie wil spreken, maar de beller blijkt heel andere bedoelingen te hebben.

De anonieme man is boos over de dodelijke aanrijding, waarbij haar zwager op 7 juli 2021 in de Waalhaven motoragent Arno de Korte heeft doodgereden. Dat gebeurde in een truck van het transportbedrijf van haar man, voor wie zijn broer M. werkte.

De twee keer dat de telefoon direct daarna weer overgaat, neemt de familie nog op. Weer volgen tirades. De familie, zelf verdrietig en bezorgd na het dodelijke incident waarbij hun familielid verdachte is van een ernstig misdrijf, laat de telefoon daarna rinkelen. ’s Nachts trekken ze de stekker eruit.

Als ze de voicemail afluisteren horen ze wat de beller voor hen in petto heeft. Het betreft zeer ernstige bedreigingen. Later volgen er nog brieven. Een daarvan eindigt na een lange tirade met: "Dit is geen dreigement, dit is een belofte."

Opgepakt

Na enkele weken terreur pakt de politie de verdachte op. Het is de 60-jarige Peter J. Een arbeidsongeschikte oud-leraar die werkloos thuis zit. Buiten het zicht van zijn vriendin belt hij naar de familie op Goeree-Overflakkee, een eiland waar hij nota bene nooit is geweest.

“Wat maakt nou dat u dit gedaan heeft?’’ vraagt de politierechter aan de Brabander als hij woensdag terechtstaat voor de bedreigingen. “De vraag waarom heb ik zelf ook”, zegt J.

Hij wijst op het overlijden van een jeugdvriendin in september 2020. Ook doodgereden door een vrachtauto. Als de werkloze J. - na dertig jaar in het onderwijs is hij arbeidsongeschikt geraakt - in de dagen na het verkeersincident in Rotterdam de krant openslaat, ziet hij telkens berichten daarover.

“Ik zag een paginagroot artikel in de krant en ben me toen nog meer gaan focussen. Het ging psychisch en fysiek al heel slecht met me en ik had geen werk meer. Het was een moeilijke periode. Hoe meer ik te weten kwam over de zaak, hoe meer frustratie er kwam. Toen ben ik anoniem contact op gaan nemen.”

Ik werd niet gecorrigeerd

Het wordt een obsessie als J. een vriend van de motoragent bij Humberto Tan hoort praten over het verleden van M., die eerder een andere agent aanreed. Die verloor daarbij een arm. “Toen was ik helemaal niet meer te stoppen. Ik ging steeds verder met bedreigen en beledigen. Allemaal in mijn eentje. Ik werd helaas niet gecorrigeerd door iemand. Mijn vriendin wist van niets. Het had nooit mogen gebeuren.”

Zijn bedreigingen uitvoeren zou hij nooit doen. “Ik wilde verdriet en onzekerheid veroorzaken. Ik heb de impact verschrikkelijk onderschat, maar niemand heeft ooit bang hoeven te zijn voor mij. Al snap heel goed dat zij wel degelijk bang zijn geweest. Ik was zo gefocust dat ik de realiteitszin verloor.”

Een aantal familieleden van M. vertelt hoe zij doodsangsten uitstonden. Ze kochten mobiele camera’s om de omgeving van hun woning in de gaten te houden. Ondanks de arrestatie van J., vrezen ze dat er meer zijn die het op hen gemunt hebben. J. sprak immers in zijn berichten telkens over ‘we’. “Uw connecties kunnen overal zitten”, zegt een familielid van M.

Kippenvel

Bovendien, zo verklaart de familie, rijdt er geregeld iemand op een motor intimiderend langs hun huis. Wie dat is, is onbekend. Ook telefoontjes zijn iets bedreigends geworden, waarbij de familie aangeeft kippenvel te krijgen zodra de telefoon gaat.

Het gedrag van J. - en het erbij betrekken van de kerk en God - vindt de familie ‘stuitend’. J. geeft aan: “Ik ben heel dom bezig geweest. Voel me echt een loser. Wat heb ik er een puinhoop van gemaakt.”

Om de familie gerust te stellen, zegt hij echt alleen te hebben gehandeld. De officier van justitie eist 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf, samen met een locatie- en contactverbod.

De advocaat van J. vraagt de straf te matigen, omdat de Brabander heel schuldbewust is en komende week begint met behandeling voor zijn problemen. “Het is geen excuus, maar het ging heel slecht met hem. De emmer liep over.”

De rechter vindt 60 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, en een tweejarig locatie- en contactverbod op zijn plaats. Ook moet J. de man en vrouw elk 750 euro betalen en ruim 4000 euro voor de mobiele camera’s.

<Kader>

De 47-jarige motoragent Arno de Korte, die in privétijd motorrijlessen gaf in Ooltgensplaat en Middelharnis, werd op 7 juli vorig jaar doodgereden in de Waalhaven. Vlak ervoor had de politieman de trucker Willem M. (46) een teken gegeven om hem te volgen.

Bij het naderen van de verkeerslichten, zo denkt het Openbaar Ministerie (OM), zou M. gas hebben gegeven en over De Korte heen zijn gereden. Die werd honderden meters meegesleept. Het OM verdenkt de vrachtwagenchauffeur van moord.

M. zou hebben gehandeld uit ‘rancune, boosheid en haat’. De trucker werd eerder veroordeeld tot een werkstraf en voorwaardelijke celstraf, omdat hij in 2015 een andere motoragent aanreed met zijn truck. Die verloor een arm. In 2020 reed M. een 79-jarige vrouw dood, maar die zaak werd door het OM geseponeerd.

De rechtszaak over de dodelijke aanrijding van de agent dient op 5 en 6 september.