Extreem warm begin nieuwe week

We staan aan de vooravond van een zeer warme en tamelijk zonnige julifase.

De afgelopen dagen kwam het onvolprezen Amerikaanse weermodel dag in dag uit met absurd hoge temperatuurschetsen op de proppen voor Nederland. Het komende weekend zou bizar warm moeten worden met maxima tot wel 45 graden. Zelfs diegene die zich niet iedere dag met het weer bezighoudt beseft dat dit soort waarden onmogelijk zijn voor ons land. Hoe het model aan zulke extreem afwijkende waarden kwam is nog onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de kurkdroge bodem in Frankrijk. Het model rekent met een nog meer uitgedroogde bodem aldaar dan dat deze in werkelijkheid is.

Hoe droger de bodem, des te warmer het wordt in de onderste meters erboven. Het eventuele bodemvocht hoeft dan niet eerst deels nog verdampt te worden (wat een afkoelend effect geeft).

De zeer warme lucht die via Spanje naar Frankijk opschuift, zal ons vanaf het weekend even kunnen bereiken. Na de opvallend zomerse dinsdag en woensdag, verloopt het weer prima dezer dagen met 20-22 graden en nogal weinig (aanlandige) wind.

Een hogedrukgebied dat ons via het westen visiteert, geeft tot en met vrijdag een aanlandige wind. Hierdoor blijft het dus aangenaam met ideale temperaturen. Uitmuntend recreatief vakantieweer kunnen we dit zonder meer noemen. Tijdens het weekend ligt het hoog boven Noord-Nederland en ruimt de stroming iets naar noordoost. Vooral op zondag wordt het weer zomers warm op de Eilanden met aanvankelijk nog een iets verkoelende wind van zee.

Als het drukgebied nog wat verder doorschuift in oostelijke richting begin nieuwe week, kan 

met medewerking van een lagedrukgebiedje bij Engeland de zeer warme lucht ook onze omgeving bereiken. Topmaxima tot 35 graden en wellicht zelfs 38 graden behoren dan even tot te mogelijkheden. De climax van de juliwarmte zal op dinsdag plaatshebben. Uitgerekend het begin van de Nijmeegse Vierdaagse. Waarschijnlijk zal een flinke (onweers) bui de grootste hitte verdrijven op woensdag. Medio volgende week is het dan (tijdelijk) een jas koeler en waait er weer een vertrouwde zuidwestenwind.