Afbeelding
Foto:

Neem en lees: met diep ontzag

Burroughs wil de lezer ertoe overhalen om zich te onderwerpen aan het Woord, zich erdoor te laten leiden en eruit te lezen op een wijze die het Evangelie waardig is. Een kort citaat uit het voorwoord, geschreven door Thomas Brooks (uw oprechte vriend en zielendienaar). "Er zijn drie soorten mensen aan wie ik deze verhandeling aanbeveel: Aan hen die beven voor het Woord; zij zullen hierin uitnemende vertroostingen vinden. Aan ongevoelige zondaars; zij zullen argumenten vinden om hen wakker te schudden. Aan hen die onder vrees gebukt gaan; zij zullen gezegende waarheden vinden die onder de zegen van boven een eind zullen maken aan hun angsten en twijfels."

Dit boek verschijnt onder de ‘Puriteinse Parels’. In deze serie verschijnen werken van puriteinen die minder bekend of onbekend zijn, en die zich onderscheiden door hun bijzondere inhoud. De vertaling is van Marc van Rijswijk. Zie verder ook op de website van de uitgever: www.debanier.nl. Na de inleiding volgt dus de aanbeveling aan de christelijke lezer van Thomas Brooks, dan de eerste preek: een hart dat beeft voor Gods Woord is kostelijk in Gods ogen; de tweede preek: wat een waar en heilig beven inhoudt; de derde preek: de toepassing van dit leerstuk; een vierde preek: een week hart; de vijfde preek: gebruik en toepassing; de zesde preek over de kostbaarheid van een week hart en tenslotte de zevende preek: hoe een week hart te behouden. 

De inleiding geeft ook een korte levensbeschrijving van Burroughs en eigenschappen die hem door tijdgenoten werden gegeven: een vurige ijver voor de zuiverheid van de leer en een vredelievende geest, die verlangde naar eenheid onder de christenen. Burroughs inspanningen op dit gebied werden onder zijn tijdgenoten erkend en gewaardeerd. Richard Baxter deed een uitspraak, die veel geciteerd werd over hem: als alle episcopalen als aartsbisschop Ussher waren, alle presbyterianen als Stephen Marshall en alle independenten als Jeremiah Burroughs, dan zouden de breuken in de kerk spoedig geheeld zijn.

Van Burroughs werd gezegd dat zijn hart gebroken was door de partijvorming onder de puriteinse hervormers in de jaren veertig van de zeventiende eeuw en dat dit heeft bijgedragen aan zijn vroegtijdige dood op 47-jarige leeftijd. De verdere levensloop gun ik u zelf in handen. Wel wil ik u nog iets meegeven over de inhoud van Burroughs prediking. Hij onderscheidde zich door zijn begrip van de geloofsleer, zijn inzicht in de diepten van het menselijk hart, zijn uitgebreide en grondige kennis van de Schrift en de bekwaamheid deze toe te passen. Daarnaast bezat hij de gave om dingen helder te illustreren. 

Met diep ontzag is de vertaling van het boek Gospel Fear, dat 28 jaar na Burroughs’ dood door een groep vrienden werd uitgegeven. Het bevat een verzameling preken die Burroughs gehouden heeft in de jaren 1643-1644. Burroughs legt hierin uit hoe wezenlijk het is een teer hart te bezitten door een heilige vrees voor God en Zijn Woord. Hij schrijft over het gezag van Gods Woord: Niets in de wereld heeft gezag over de gewetens van mensen dan het Woord van de Heere en dat alleen. Het heeft de bevoegdheid om gewetens te binden, om in mensen ontzag te wekken en ze te verschrikken. Een begenadigd hart ziet dus het grote zegel van de hemel afgedrukt op ieder waarheid in Gods Woord (…) Het beschouwt het Woord als iets wat zoveel autoriteit geniet, dat het zich óf eraan moet onderwerpen óf erdoor onder de eeuwige dood moet worden opgesloten. 

In dit boek is echter niet alleen uitmuntende theologie te vinden. Op elke bladzij is ook het harte van deze pastor en liefde voor zijn kudde merkbaar. Nog een citaat van Thomas Brooks. Hij noemt Burroughs ‘de prins der predikers’. Lees het ernstig. Heb er hoge achting voor. Bid ernstig om een zegen erover. Span u in om uw hart en leven in overeenstemming te brengen met de inhoud ervan. 

We eindigen met het laatste gedeelte uit preek zeven: "Beef daarom voor de HEERE. En als dit voor u geldt, hebt u part noch deel aan alles wat we vorige zondag gezegd hebben tot vertroosting van een week hart. Het kan echter zijn dat sommigen van u nu zeggen: ‘Geloofd zij God dat mijn hart niet zo hard is. Ik merk dat mijn hart voor deze dingen gevoelig is. 

’Ach, maar misschien is de gevoeligheid van uw hart wel van een heel andere aard dan die van Josia. Daarom zou een volgende punt van onderzoek wel mogen zijn of onze harte week zijn op een geestelijke wijze. Dat is het werk van de Heilige Geest als Hij onze harten heiligt. Een hart kan week zijn van karakter. Het hart kan soms bij vlagen worden aangedaan onder het horen van het Woord. Het hart kan enigszins gevoelig zijn gemaakt door de kennis van de wet. 

Wat het eerste betreft: een pruim of kers kan vanbuiten zacht zijn, maar vanbinnen hard. Met betrekking tot het tweede: zoals we weten kan ijs overdag dooien, maar ’s nachts weer bevriezen. En wat het derde aangaat, de verschrikkingen van de wet: we weten dat een marmeren steen bij wijze van spreken kan smelten bij nat weer, zodat de tranen als het ware ervan afdruppen, en toch een steen blijven. Dit boek is het waard om aangeschaft te worden, te lezen, te herlezen en uw winst ermee te doen. Van harte aanbevolen om kennis te nemen van de puriteinen, bekend of minder bekend. En u zou het ook als geschenk kunnen geven aan iemand die u kent.