De afvaardiging van de Werkgroep voor het kerkje van Uioara. Vooraan ds. Husar met twee ouderlingen.
De afvaardiging van de Werkgroep voor het kerkje van Uioara. Vooraan ds. Husar met twee ouderlingen. Foto:

Hulpverlening blijft nodig

Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk is al heel lang actief in Roemenië. Ruim dertig jaar geleden, na de val van dictator Ceaucescu, kwam er een verzoek bij een van de kerken van Middelharnis van een predikant met een vraag om hulp: “Ons ontbreekt alles, wat mensen aan de meest elementaire levensbehoefte nodig hebben. Als u niet helpen kunt, bid dan voor ons”, aldus de dominee.
Een aantal mensen uit verschillende kerken kwam in actie en men zocht contact met de Stichting Hulp Oost-Europa. Samen met deze organisatie begon de hulpverlening aan kerken en andere noodlijdende personen vooral onder de zigeunerbevolking van dat deel van het land. Die hulp was in die tijd hard nodig en nu, ruim dertig jaar later, is dat nog steeds zo. Dit bleek wel tijdens het bezoek aan Roemenië. Later werd de samenwerking met de Stichting Hulp Oost-Europa losser en werd de Werkgroep zelfstandig. Eerst werd er een periode nauw samengewerkt met een werkgroep van aantal kerken uit de Alblasserwaard. Later opereerde de Werkgroep zelfstandig vanuit Middelharnis/Sommelsdijk, maar steun is er eilandbreed en ook uit overige delen van Nederland wordt het werk ondersteund.

De Werkgroep is op het eiland niet alleen bekend van haar acties om geld in te zamelen voor hun werk, maar ook van verzamelen van kringloopspullen op de eerste zaterdag van de maand in de loods aan de Industrieweg in Middelharnis. Deze spullen zijn bestemd voor verschillende kringloopwinkels in Roemenië. Uit de opbrengst van de verkoop van die spullen wordt een flink deel van het werk in die regio betaald. Een aantal keren per jaar wordt een vracht spullen per vrachtwagen naar Roemenië vervoerd.

Uioara

Tijdens het bezoek van de mensen van de Werkgroep werd het kerkje van Uioara meerdere malen bezocht. Dit kerkje kan beschouwd worden als het ‘hart’ van het werk in Roemenië. Pastor Husar en een aantal ouderlingen zijn in deze zigeunergemeente heel actief en vertegenwoordigen min of meer de Werkgroep in Roemenië. In de buurt bij deze kerk staat ook kringloopwinkel Tabita. In deze winkel -voor de gelegenheid van het bezoek getooid met de Nederlandse en Roemeense vlag- wordt een deel van de spullen verkocht die in Middelharnis worden ingezameld. Het blijkt dat ook die regio de kringloopwinkels als paddenstoelen uit de grond schieten. Het gevolg is dat de omzet en daarmee ‘de verdiensten’ van de winkel wat teruglopen.

Grote hallen

Kringloopwinkel Tabita wordt evenals de andere kringloopwinkels bevoorraad uit een loods op een ‘gedateerd’ industrieterrein in Ocna Mures. In drie grote hallen worden de vanuit Flakkee aangevoerde goederen, waaronder ook veel brei- en haakwerk, opgeslagen, uitgezocht en later verdeeld. Inwoners uit de regio kunnen ook in dit magazijn spullen kopen.

De Werkgroep heeft veel contact met plaatselijke gemeenten in die regio. Dit zijn doorgaans baptistengemeenten die actief zijn in het werk onder zigeuners. Er werden verschillende kerkjes en zigeunerdorpjes bezocht. Zo werd een bezoek gebracht aan ‘het huis van de weduwe’ in het dorpje Mihes. Deze vrouw heeft nog niet zo lang geleden haar man verloren en woont met naar familie op een klein kampje aan de rand van het dorp. Zij heeft in de familie duidelijk de leiding. Tot voor kort gingen er ongeveer 20 mensen met een klein busje naar de kerkdiensten in Taureni. Uiteindelijk was de belangstelling hiervoor zó groot dat het busje te klein was. Daarom worden er nu iedere zondag bijeenkomsten voor jongeren en gezinnen met kinderen gehouden in het huisje van de weduwe. Na deze dienst gaat er een kleiner gezelschap met de bus richting Taureni voor de dienst. Dat er zoveel mensen in zo’n klein en armoedig huisjes bijeenkomen, is een teken dat er veel ‘honger is naar Bijbels onderwijs’.

Pakketten

Tijdens de reis werden er in verschillende grote winkels boodschappen aangeschaft. Deze werden verdeeld over een groot aantal pakketten die in de loop van het bezoek werden uitgedeeld aan mensen die ver onder de armoedegrens leven. Sommige pakketten werden bij de mensen aan huis gebracht en tijdens deze ontmoetingen werd weer maar eens bevestigd dat er nog veel nood is onder de zigeunergezinnen in Roemenië. Andere pakketten werden afgeleverd bij de kerkjes waar ze later opgehaald konden worden. Voor de kinderen werden er aparte pakketjes gemaakt. Natuurlijk vonden deze ook gretig aftrek wanneer er de uitdeling was.
Ds. Cornel is één van de predikanten die heel actief is in het werk onder de zigeuners. In 2006 stichtte hij vier zigeunerkerken in het plaatsje Gherla. Dit werk is tot grote zegen geweest, want inmiddels is het aantal kerken uitgegroeid tot 22 kleine kerkjes; daarin wordt zowel zondags als door de week samengekomen rondom het Woord van God. Deze predikant heeft een tijdje geleden een jeugdcentrum opgericht, waar heel veel zomerkampen worden georganiseerd. Naast ontspanning en een goede verzorging worden de jongeren ook in contact gebracht met de Bijbel of worden ze verder onderwezen. Dit werk van ds. Cornel wordt eveneens ondersteund door Stichting Werkgroep Oost Europa.


Kerkdiensten

Tijdens het bezoek woonden de deelnemers aan het reisgezelschap verschillende kerkdiensten bij, waarvan een deel ‘gewoon’ door de week werd gehouden. Deze diensten, die doorgaans wat langer duren dan men op Goeree-Overflakkee gewend is, zijn bijzonder om mee te maken. En dan gaat het niet alleen om de uitbundige manier van zingen of het hoorbaar instemmen met de preek of de gebeden, maar ook het aandeel van jongeren in de diensten. Tieners, soms nog heel jong, lazen Bijbelgedeelten en deden een vrij gebed. Tijdens deze diensten werd verschillende keren een overdenking uitgesproken door iemand van het reisgezelschap. De toespraken werden zoveel mogelijk vertaald van het Roemeens naar het Engels door Petru Morar uit Cluj Nacopa. De Werkgroep werkt al jaren nauw samen met deze man, die zelf een hulpcentrum beheert.

Bezoeken belangrijk

Voor het bestuur en andere betrokkenen bij de Stichting Werkgroep Oost Europa zijn deze bezoeken heel belangrijk, want op het eiland wordt door hen en andere vrijwilligers veel werk verzet. Tijdens een reis kan men zien hoe het geld en de goederen worden besteed. Ook worden deze reizen benut om met de mensen ‘in het veld’ overleg te voeren over lopende of eventuele nieuwe projecten. En bovenal is het natuurlijk indrukwekkend om te zien dat het werk dat voor een deel op het eiland gebeurt door God gezegend wordt, ver over de lands- en kerkgrenzen heen.

In de volgende aflevering ‘De officiële opening van het kerkje van Taureni’

De 'opslag' voor de kringloopwinkels.
Ds. Husar met ouderling Nelutu Lancu.
Op bezoek bij 'de weduwe'.
De goederen van het eiland worden in een loods verzameld.
Onder leiding van ds. Cornel (gestreept shirt) werden er boodschappen gedaan voor de voedselpakketten.