Beschouwingen bij Kadernota: "Reken u niet rijk"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Behalve de vaststelling van de jaarstukken, waarvoor een pluim werd uitgedeeld, was het voor alle fracties ook weer de gelegenheid om zich in een vijf minuten durende presentatie te uiten in beschouwingen bij de Kadernota. Het is de opmaat naar de begrotingsbehandeling in het najaar. Het mag de gemeente op dit moment financieel voor de wind gaan, maar de ondertoon blijft toch om te zorgen voor een stabiel beleid. Iets terughoudend. Verwoord in "Reken u niet rijk". Zeker niet in deze onzekere tijden.

Jaap Ruizeveld

De positieve inhoud van de mei-circulaire was prachtig, maar het kan in september totaal anders uitpakken. Dan zijn er de Enecogelden: welke besteding wordt daarvoor gedacht. 'Geen gaten dichten maar goed inzetten', zo vertolkten verschillende fracties. Accenten verschillen over de aangesneden onderwerpen. Inzetten op meer bouwen voor starters, aandacht voor het armoedebeleid, jeugd- en jongerenwerk, het realiseren van het Woonfonds, de leefbaarheid vergroten. Centraal werd wel regelmatig uitgesproken dat beleid vóór budgetverstrekking dient te gaan. Inzet op verbeteringen in de gemeentelijke dienstverlening en de participatie en daarmee dan in één programma aan de slag gaan.

Meer sociale koers

Is de ene partij verheugd dat zowel in het coalitieprogramma als in deze kadernota duidelijk een meer sociale koers gevaren wordt en er meer ruimte is voor barmhartigheid, een andere partij somt de hete hangijzers in het land op en vertaalt dat naar de gemeente. Vluchtelingencrisis/opvang, de stikstofproblematiek, woningcrisis en groeiende armoede, stijging van schuldhulpverlening. Samenvattend: er is veel gaande en het is niet eenvoudig om een goed meerjarig perspectief te bieden. Velen zijn benieuwd wat er van genoemde onderwerpen straks in de begroting terug is te vinden.