Afbeelding

Uitdaging voor de gemeente om sluitende begroting te bereiken

Om in termen van het college te spreken: er moet gekozen worden tussen anticiperen en stabiliseren. Jaap Willem Eikenduijn maakte zijn debuut als wethouder. Het was donderdag gelijk de laatste bijeenkomst in de huidige raadszaal van het Rondeel. Vandaag (vrijdag) begint de verbouwing.

De gemeenteraad en het college staan voor een gezamenlijke uitdaging om opnieuw te komen tot een meerjarig structureel sluitende begroting. Op basis van de huidige stand van zaken is het noodzakelijk om het ambitieniveau opnieuw te bepalen met de daarbij aan te duiden prioriteiten. Alles moet zorgvuldig worden ingevuld, want de Kadernota 2023 moet ter informatie aan de provincie Zuid-Holland worden toegezonden.

Prognose toont tekort

In de Kadernota is een hoofdstuk opgenomen waarin het financieel perspectief wordt aangegeven. Wat zijn wettelijke- en of noodzakelijke onderwerpen en welke onderwerpen zijn facultatief. De vooruitzichten om besluiten te nemen zijn best spannend, want de prognose geeft een tekort aan. Met veel onbekende ontwikkelingen zoals (herijking) gemeentefonds, een overspannen arbeidsmarkt, economisch onzekere tijden en onder andere de nog te maken afwegingen op basis van de motie over de OZB.