Ontwikkelingen binnen Grondbedrijfsfunctie

GOEREE-OVERFLAKKEE - De raad kreeg donderdag een doorkijk op de ontwikkelingen binnen de grondbedrijfsfunctie van de gemeente. Het gemeentebestuur heeft met het Meerjarenperspectief Grondbedrijf 2022 l de beschikking over een integraal financieel beeld, waartegen nieuwe investeringsbeslissingen of beleidskeuzes bij gebiedsontwikkeling kunnen worden afgewogen. Het document werd in de raad positief beoordeeld en vastgesteld. 

Door Jaap Ruizeveld

P.C. Grinwis (SGP) gaf een kritisch signaal dat de bedrijventerreinen vol raken. Er is een bedrag van 1,1 miljoen euro opgebouwd dat naar de reserves wordt overgeheveld. De ChristenUnie vertolkte zorgen over het steeds oplopende geprognotiseerde tekort Spuiplein Middelharnis. Wat de eerste bekading betreft wacht de fractie de verdere ontwikkelingen met belangstelling af. Ook ziet deze fractie uit naar een daadwerkelijke afronding dit jaar van de PPS Suijssenwaerde zodat hier ook het definitieve eindresultaat vastgesteld kan worden, hetgeen waarschijnlijk helaas negatief zal zijn.

Verantwoording

Met genoemd perspectief wordt verantwoording afgelegd over het gevoerde grondbeleid in 2021 en wordt inzicht gegeven op de meerjarige prognose van het grondbedrijf. Bij het begin van dit jaar had de gemeente vijf actieve grondexploitaties. Drie grondexploitaties hebben betrekking op woningbouw (Westplaat Middelharnis, Prinsesselaan Sommelsdijk en H'Oranjeweg Achthuizen). Twee grondexploitaties hebben betrekking op bedrijventerreinen (Oostplaat III Middelharnis en Zuidelijke Randweg Middelharnis). De grondexploitaties die betrekking hebben op woningbouw zitten in de eindfase van planrealisatie. Alleen in de Westplaat worden in het boekjaar 2022 nog woningbouwkavels verkocht.