Weercolumn: Zeer droog en warm vanaf begin nieuwe week

De droogte zal ons weer parten gaan spelen over ruim een week. Juni bracht op veel plaatsen weliswaar voldoende neerslag, maar toch wordt er nog beregend op flink wat landbouwpercelen. Dit besproeien van de akkers zal sterk gaan toenemen de komende tijd. 

Vorige week vertelde ik hier het onderstaande:

“Op middellange termijn blijft het sturende Azorenhoog min of meer weersbepalend voor het beeld in flinke delen van de Benelux. Trekt het zich wat terug op de oceaan, dan wordt Nederland iets gevoeliger voor belegen storingen die via de Noordzee naar Denemarken koersen. Maar als deze anticycloon wat meer het Europese vasteland op komt, levert dat een reeks warmere en droge dagen op, met hoogste temperaturen tussen 23 en 28 graden”. 

Deze tekst kan ook deze week gewoon nog mee in de krant, want in feite is er niets veranderd aan het weerfront. Een zeer sterke en solide uitloper van het Azorenhoog blijft weersbepalend. Mogelijk zitten we nog een dag of acht onder de invloedssfeer van deze hardnekkige anticycloon. Pluspunt van deze setting is dat het zomerweer nagenoeg perfect blijft. Het waait niet te hard, er is vrij veel zon en de regenkansen blijven uiterst klein. We zagen dat op donderdag een verdwaalde Noordzeebui wat stofregen heeft gegeven in Zuidwest-Nederland. Met de stevige wind erbij en wolken, deed het bijna even herfstachtig aan.

Voor diegenen die niet van hitte houden, wordt de situatie prima komende week. Later in de periode (vanaf half juli) wordt het wel (hoog)zomers warm, met uitloop naar eventuele tropenwaarden. Het Amerikaanse weercentrum kwam de afgelopen dagen steeds met extreem hoge temperaturen voor de periode 16-18 juli. Op sommige temperatuurkaarten werd gestrooid met maxima boven de 40 graden. De kans daarop lijkt me niet groot de komende tien dagen. 

De warmteoprisping komt er dus echter wel en dat lijkt me zonnig nieuws voor de strandtenthouders en natuurlijk ook voor de strandliefhebbers. Dit weekend is het nog wat fris op het Flakkeese strand (zeker op zaterdag) maar op zondag kan het prima weer zijn, met een windschermpje evenwel, om de matige noordwester iets te laten dimmen. Het wordt tot 20-21 graden in de middag. Het zeewater aan het strand blijft nog even vrij koud, maar zal rond 20 juli een slordige twee graden minder fris aanvoelen.