Afbeelding

320 jongeren op het eiland in gevarenzone drugscriminaliteit

Voor alle duidelijkheid: de 320 jongeren zijn dus (nog) geen drugscrimineel. Zicht op Ondermijning bekeek alleen in hoeverre jongeren overeenkomsten hebben met het profiel van drugsverdachten die in aanraking zijn geweest met de politie, een zogenaamd hoogrisicoprofiel. RTL Nieuws maakte de cijfers vervolgens inzichtelijk tot op dorps- of wijkniveau. "Het risico blijkt bijvoorbeeld groter bij voortijdige schoolverlaters of jongeren die eerder in contact zijn geweest met Bureau Halt", aldus RTL in een toelichting op de cijfers. 

Op Goeree-Overflakkee zijn tien van de veertien kernen geregistreerd als 'wijk'. "Als een wijk of dorp geen of slechts enkele jongeren met een hoogrisicoprofiel heeft, is deze vanwege mogelijke herleidbaarheid uit het overzicht gehouden", aldus RTL Nieuws. Van die tien kernen zijn Stellendam en Herkingen de plaatsen waar procentueel de meeste jongeren wonen die in de gevarenzone zitten (4,6 procent), gevolgd door Ooltgensplaat (4,5 procent) en Dirksland (4,3 procent). Getalsmatig wonen de meeste jongeren in de gevarenzone in Sommelsdijk, Middelharnis en Dirksland. In deze drie kernen wonen in totaal 150 van de 320 jongeren die in de gevarenzone zitten (ongeveer 50 per woonkern). 

De kernen op het eiland komen niet eens in de buurt van de wijken met de hoogste cijfers, zoals een wijk in Zaanstad (Noord-Holland), waar 13,3 procent van de jongeren een hoogrisicoprofiel heeft. Wie dacht dat 'het witte eiland' hoog zou scoren, komt dus bedrogen uit, al zeggen deze cijfers vooral iets over het mogelijk verhandelen en verkopen van drugs, niet over het gebruik ervan. Toch is dit wel een indicatie, want in een gebied waar veel wordt gebruikt, verwacht je ook veel dealers. Dat lijkt op basis van de cijfers van Zicht op Ondermijning alleszins mee te vallen. Andere verklaringen kunnen zijn dat enkele dealers alle touwtjes in handen hebben, of dat jongeren die zich bezighouden met drugshandel heel bedreven zijn in 'onder de radar blijven'. Het ligt echter meer voor de hand dat de landelijk bekende bijnaam van Goeree-Overflakkee schromelijk overdreven is en deze cijfers dat onderstrepen.