Afbeelding

Gebiedsontwikkeling Spuiplein in Middelharnis kan stapje verder

Dit om de raad inzicht te geven in de stand van zaken in dit toch inhoudelijk lastige dossier en om draagvlak te meten voor het college om vervolgstappen te kunnen zetten richting de vaststellingsprocedure. Er moest worden getoetst of de gepresenteerde planaanpassing en gegeven plantoelichting voldoende tegemoetkomt aan de eerder door de gemeenteraad geplaatste kanttekeningen.

Het betreft, zoals eerder al is gemeld, een complexe herstructurering van bestaand verstedelijk gebied, waarin het aantal uitgeefbare grond (slechts 17 procent) veel kleiner is ten aanzien van het in te richten openbaar gebied. De grondexploitatie wordt op 4,3 miljoen euro gesteld. Wat mag het kosten, wat heb je er als gemeente voor over met inwegen van maatschappelijk en financieel rendement? Financieel liggen er nog vragen over hoe de kosten te kunnen dekken. Het Spuiplein is een uiterst interessant en krachtig gebied, zeker kijkend naar de directe relatie met de jachthaven, D’n Diek en het centrum van Middelharnis.

Kanttekeningen

In de kostenraming zijn opgenomen de kosten van actieve verwerving uit het verleden, bodemsanering- en kwaliteitsimpuls Spuiplein, een verbeterde opgang naar D’n Diek en het nieuw aan te leggen parkeerterrein. Vanuit omwonenden en uiteraard de BIZ zijn in deze lopende procesgang al diverse signalen aan de gemeente aangereikt. Vanuit de raad kwamen er in de dialoogsessie ook nog opmerkingen over de groenvoorziening en onder andere de verkeerssituatie. Inbreng die in het vervolgtraject wordt bekeken.