Afbeelding

Margreet Westhoeve uit Ouddorp: “Ik denk dat ik over één quilt wel een halfjaar doe”

Het huis in een Ouddorpse nieuwbouwwijk, waar Margreet Westhoeve met haar man en jongste zoon woont, ademt één en al rust en robuustheid. Houten balken aan het plafond en landelijke meubels zorgen voor een warme, gezellige sfeer. Een bejaarde, blonde golden retriever sjokt naar de gang, terwijl de nieuwe pup, een teckel, in zijn bench ligt toe te kijken. Het oog van de bezoeker wordt echter direct getrokken naar de kleurige accenten in het geheel, want op verschillende plaatsen in de woonkamer hangen rijk bewerkte quilts, met elk hun eigen ontwerp en uitstraling.

Van patchwork tot quilt

“Ik hou erg van traditionele quilts”, vertelt Margreet, terwijl ze één van de dekens ontvouwt om het geheel te laten zien. “Mijn quilts zijn wel eigentijds, maar zeker niet modern te noemen. In de klassieke manier van quilten is herhaling belangrijk. Moderne quilts zijn kleurig, met grotere vlakken. Dan zijn er ook nog de art quilts, met een afbeelding van bijvoorbeeld een huis of een landschap.” Quilten heeft een lange geschiedenis: “In de 19e eeuw namen emigranten uit Europa de quilttechnieken mee naar Amerika. Quilts werden vooral gemaakt om warm te blijven. Vaak werden er restjes kledingstof in verwerkt. Wat later werden er meer persoonlijke quilts gemaakt, bijvoorbeeld voor een geboorte of bruiloft. De Amish zijn vooral bekend om hun sobere quilts, van effen stoffen. Het quilten is in Amerika groot geworden, alleen gebeurt het daar meestal niet meer met de hand, maar met de naaimachine. Daarom zijn Amerikaanse quilts vaak wat overzichtelijker, met grotere vlakken.”

Flow

De naaimachine blijft bij Margreet echter in de kast. “Ik doe alles met de hand, van het patchwork tot aan het doorquilten, waarbij ik de drie lagen van de quilt aan elkaar maak: de onderlaag, de vulling en de bovenlaag.” Het mag duidelijk zijn dat er veel uurtjes in het handwerk zitten. “Ik denk dat ik over één quilt wel een halfjaar doe”, denkt Margreet hardop. “Precies weet ik het niet, want ik ben vaak met verschillende quiltprojecten tegelijk bezig. Ik zit dan echt in een flow en ben wekenlang alleen maar aan het quilten. Soms doe ik het ook maanden niet, maar dan begint het toch weer te kriebelen.” Slechts één keer kwam de naaimachine er aan te pas. “Dat was tijdens de lockdown, toen ik meedeed aan een online project. Dat was best leuk, maar ik werk liever met de hand, dat geeft veel meer rust. Tijdens het doorquilten hoef ik niet veel na te denken. Soms luister ik dan naar een podcast, of bij mooi weer ga ik lekker in de tuin zitten.” Handwerken is Margreet min of meer met de paplepel ingegoten. “Als mijn oma vroeger bij ons kwam, was ze altijd aan het handwerken. Ze was naaister en maakte voor klanten kleding op bestelling. Van haar heb ik het meegekregen. Toen mijn drie zoons klein waren, heb ik voor hen ook veel kleding gemaakt, maar op een gegeven moment werden ze daar te oud voor. Ik wilde toch graag blijven naaien en zo volgde ik in 2005 met mijn moeder een basiscursus quilten in Zoutelande. Later heb ik nog een samplercursus gevolgd. Een sampler quilt bestaat uit allerlei verschillende blokken.”

Plakken met schilderstape

Margreet maakt vooral reproductiequilts, die gebaseerd zijn op de quilts van vroeger. Ze gebruikt daarvoor ontwerpen van anderen, maar maakte er zelf ook twee. “Ik werk graag met de patronen van Australische ontwerpsters; die zijn heel geschikt om met de hand te maken, omdat er verschillende technieken in verwerkt zitten." Alles aan haar quilts is handwerk. “Voor de vormen gebruik ik malletjes waarop aangegeven staat wat de kniplijn is en waar de steken moeten komen. Zo zijn alle stukjes gelijk en krijg je een mooi geheel. Ik vind de achterkant van een quilt erg belangrijk, want die moet passen bij de voorkant. Ook het dubbelen doe ik zelf, dat betekent dat ik de lagen aan elkaar rijg. Ik plak eerst met schilderstape de achterkant van de quilt strak op de vloer. Daarop plak ik de vulling en tot slot de bovenlaag. Dan speld ik de lagen aan elkaar vast. Vanuit het midden rijg ik eerst een plusteken en daarna een kruis. Zo weet ik zeker dat de lagen bij het doorquilten goed op elkaar zitten. Daarvoor gebruik ik trouwens een ring.”

Een mandje vol stoffen

Quilten geeft voldoening, vindt Margreet. “Vooral het afmaken van een quilt is fijn. Maar het combineren van de stoffen en het hele maakproces is natuurlijk ook leuk om te doen.” Ze heeft door de jaren heen een behoorlijke voorraad stoffen opgebouwd. “Vroeger kwamen de quiltende dames bij elkaar om stofjes te ruilen, maar ik koop ze gewoon in de winkel of via internet. Ik koop op gevoel, ik moet echt op een stof vallen. Er zijn speciale quiltwinkels die standaardhoeveelheden verkopen. Als ik aan een nieuwe quilt begin, zoek ik stoffen bij elkaar die ik samen in een mandje leg om combinaties te maken. Het mooie aan een quilt is dat je gaandeweg gemakkelijk een andere stof toe kan voegen. Het is leuk om te zien dat mijn voorkeur voor kleuren door de jaren heen veranderd is. De laatste jaren heb ik veel meer sprekende kleuren gebruikt dan toen ik net begon.” Wat ze met al haar werkstukken doet? Margreet lacht: “Er van genieten! Ik bewaar ze allemaal. Ik heb een Instagramaccount waar ik foto’s van mijn quilts op zet om mensen mee te laten genieten en ze te inspireren. Daarop krijg ik veel reacties. Toen ik eens een foto van een nieuwe quilt plaatste, had ik er in één weekend duizend volgers bij. Die komen van wereldwijd, van Europa tot aan de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië.”

Zoveel meer dan lapjes stof

Het quilten is vooral populair bij de oudere generatie. “Toen ik ermee begon, was ik echt één van de jongsten”, zegt Margreet. “In de Verenigde Staten zijn wel jongere quiltsters, maar die maken meer modern werk, met de naaimachine.” Ze wil benadrukken dat quilten zeker geen stoffige hobby is. “Het is zoveel meer dan alleen maar met lapjes stof bezig zijn. Er is een actieve, wereldwijde quiltcommunity. Ik ga zelf iedere twee jaar naar een grote quiltbeurs in Frankrijk, daar zie je hoe het quilten leeft. Ik doe er altijd veel inspiratie op.” Margreet krijgt geen genoeg van quilten. “Het is verslavend: je creëert iets moois en het naaien met de hand is heel rustgevend. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om te gaan quilten. Het is een fantastische hobby.” Dat er veel tijd in een enkele quilt gaat zitten, vindt ze helemaal niet erg. “Het moet niet te snel af zijn, want dan ga ik toch weer iets nieuws zoeken.”

De quilts van Margreet zijn te zien op haar Instagramaccount: @margreetwesthoeve.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
(Foto: Instagram)