Foto: Sabine van der Helm
Foto: Sabine van der Helm Foto:

Opinie: Gemeente, grijp in om strandongelukken te voorkomen

Zolang dat veilig gebeurt, is het prachtig allemaal. Maar daar zit hem op Goeree-Overflakkee wel de kneep. Recent uitten verschillende mensen hun zorgen over de situatie op het strand 3e Blok bij Ouddorp en de Brouwersdam. Kitesurfers worden steeds vrijpostiger op plaatsen waar ze niet mogen komen en veroorzaken daar veel overlast. Overlast is nog niet het ergste gevolg van kitesurfers op de verkeerde plaats; de situatie is soms ronduit levensgevaarlijk. Als mensen met alleen hun hoofd boven water nauwelijks zichtbaar zijn en surfers of 'foilers' begeven zich tussen hen, dan kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn. 

"Wij zien dat kitesurfers op een drukke zomerdag uitwijken vanwege de drukte", zei ook een kiteschoolhouder. Hij gaf aan dat hij de politie praktisch nooit ziet. "Hier bij de Brouwersdam is het sportgebied goed aangegeven door middel van gele boeien. Bij de strandopgangen staan informatieborden waarop de zones ook duidelijk zichtbaar zijn", zei hij ook.

Gemeente, grijp in

In de eerste plaats hebben recreanten zelf een verantwoordelijkheid; houd je aan de regels en geef geen overlast. Maar als de regels toch worden overtreden en de situatie levensgevaarlijk wordt, moet de gemeente ingrijpen; die is direct verantwoordelijk. 

De gemeente zegt enerzijds dat men genoeg doet door BOA's en bebording bij strandopgangen waar de regels duidelijk op staan. Dat laatste punt wordt bevestigd door direct betrokkenen, hoewel de gemeente zelf aangeeft signalen te ontvangen dat het niet altijd duidelijk is. Anderzijds herkennen direct betrokkenen niet dat er frequent gehandhaafd wordt. De gemeente verwijst in reactie naar een nieuwe strandnota, waarin plannen staan om de regels duidelijker te communiceren. Communicatie is volgens de gemeente het probleem, maar tegelijkertijd voert men aan dat er borden staan; een moeilijk te volgen redenering, zeker gezien het feit dat men een leemte in de handhaving in alle toonaarden ontkent. 

Investeer in veiligheid

Is het niet gewoon tijd dat de gemeente om de tafel gaat met de strandsportbranche, politie en andere betrokkenen en een antwoord op de gevaarlijke situatie formuleert; een antwoord dat meer behelst dan sporters vriendelijk aan hun verantwoordelijkheid herinneren en dat voorziet in boter bij de vis? Gezien de enorme inkomsten uit het toerisme, zal investeren in de veiligheid van recreanten zich vanzelf uitbetalen. En al deed het dat niet; als gemeentebestuur moet je ernstige ongelukken niet op je geweten willen hebben.