Na de bijeenkomst werd een groepsfoto gemaakt van de kinderen en leidinggevenden in de kerk.
Na de bijeenkomst werd een groepsfoto gemaakt van de kinderen en leidinggevenden in de kerk. Foto:

Honderd jaar zondagsschool Goedereede: 'Groot is Uw trouw'

Afgelopen zaterdag hadden de leerlingen van de zondagsschool al een feestelijke middag gehad in de school op Goedereede-Havenhoofd. Zondagmiddag werd er bij het jubileum stil gestaan in de Hervormde Kerk. Hiervoor had het zondagsschoolbestuur de kinderen, hun ouders, oud-leerlingen, oud- leidinggevenden, kortom; iedereen die ooit betrokken was en nog is bij de zondagsschool, uitgenodigd. Tot grote dankbaarheid van het bestuur van de zondagsschool was er gehoor gegeven aan de uitnodiging, want de dorpskerk was goed gevuld. Namens het zondagsschoolbestuur heette Ineke Sperling iedereen welkom. “Het bestuur is verrast dat er zoveel mensen, afkomstig van beide kerken, naar de bijeenkomst zijn gekomen. Dat wordt door ons zeer op prijs gesteld”. De jubileummiddag had als thema ‘Groot is Uw trouw’. Ineke legde aan de kinderen uit dat de Heere ruim honderd jaar geleden ervoor zorgde dat de zondagsschool werd opgericht en dat deze zondagsschool van geslacht op geslacht heeft voortbestaan, dat er steeds weer opnieuw leidinggevenden waren die het werk voortzetten. “Dat is een teken van Gods trouw”.

Twaalf stenen

Natuurlijk zijn de liederen op dat thema afgestemd en dit was ook het geval bij de vertelling door juf Mariëlle Verduijn. Zij vertelde de geschiedenis van het volk Israël, waar het volk onder leiding van Jozua door de Jordaan trok en dat de priesters twaalf stenen moesten zoeken waar Jozua een gedenkplaats oprichtte in Gilgal. Opdat, als de kinderen zouden vragen wat die stenen betekenen, verteld kon worden over Gods goedheid en trouw voor het volk Israël.

Geschiedenis

Tijdens de bijeenkomst, waarin verschillende kinderen de schriftlezing en een declamatie verzorgden, kon natuurlijk een terugblik op de afgelopen eeuw niet ontbreken. Bestuurslid Klaas Soeteman was voor deze gelegenheid in de geschiedenis van de zondagsschool gedoken en hij was veel bijzonderheden tegengekomen in het archief van de zondagsschool. Hij gaf hieruit een kleine bloemlezing.

Soeteman had ontdekt dat er vóór 1921 geen zondagsschool was in Goedereede. Op Goedereede-Havenhoofd was er echter wel een zondagsschool die door mensen van de Gereformeerde kerk van Stellendam werd geleid. Ook is er heel lang geleden in de Oostdijk eveneens een zondagsschool geweest, maar in Goedereede ontbrak deze. Bij Den Eerzamen uit Goedereede kwam vanuit verschillende kanten de vraag binnen: ‘Waarom is er in Goedereede geen zondagsschool?’ En deze man kwam daarop in actie. Hij deed op 2 januari 1921 een oproep of er mannen waren die het initiatief voor een zondagsschool wilden ondersteunen. Die bereidheid was er, want reeds op 5 januari kwamen er maar liefst 18 mannen bijeen en werd de zondagsschool opgericht. De zondag daarop kwamen er maar liefst 200 kinderen bij elkaar in de eerste zondagsschool. Er was behoefte aan, zo bleek, want zelfs kinderen uit onkerkelijke gezinnen kwamen naar de zondagsschool. Toen was er een probleem: er waren veel kinderen, maar geen gebouw. Daarom werd de eerste jaren zondagsschool in de kerk gehouden. Er was maar één groep en dat waren kinderen van 6 tot 14 jaar. Er werd besloten om een stukje grond tegenover de kerk aan te kopen en daarop een gebouwtje te zetten en dat werd de zondagsschool. En in De Ark, zoals het gebouw jaren later werd genoemd, wordt nu nog steeds zondagsschool gehouden. Alleen is in de loop der jaren de leeftijd van 14 jaar naar beneden bijgesteld tot de basisschoolleeftijd en zijn er nu drie leeftijdsgroepen.

Onhandelbare kinderen

In het bestaan van de zondagsschool is er enkele keren geen zondagsschool gehouden. Dat was in 1944, toen de Duitsers het gebouw gevorderd hadden, en toen men in 1945 weer langzamerhand opstartte, werd de school door de overheid verboden vanwege een besmettelijke ziekte. In 1948 werd eveneens een aantal keren geen zondagsschool gehouden, omdat er veel ‘onhandelbare kinderen’ waren, zo had Klaas Soeteman in de verslagen gelezen. Gelukkig heeft deze situatie niet lang geduurd, want na wat hulp uit Stellendam was de rust weergekeerd. Ook na de ramp kon er een aantal weken geen zondagsschool worden gehouden. Met man en macht werd het gebouw ontdaan van de modder en het water. Het orgel kon vernieuwd worden uit een bijdrage van het Rampenfonds. Ook tijdens de coronacrisis was het niet mogelijk en zelfs verboden om zondagsschool te houden. Gelukkig brachten moderne communicatiemiddelen uitkomst en was er de livestream.

In latere jaren was er bijna nooit gebrek aan leidinggevenden. Soeteman noemde in zijn toespraak verschillende meesters en juffen, waarvan sommigen zich jarenlang hebben ingezet voor de zondagsschool. Verder noemde hij de overbekende roosters waaruit de psalmversjes werden geleerd. Na een goed resultaat bij het overhoren kregen de kinderen een kaartje, dat later kon worden ingewisseld voor een bijbeltje of een boek.

Na de kerkscheuring bleef de zondagsschool één. Kinderen uit beide kerken gaan gezamenlijk naar de zondagsschool, want de zondagsschool is zelfstandig gebleven.
Concluderend kon de spreker stellen dat er “weinig is veranderd. Telkens is er een bestuur en leidinggevenden geweest. Er was grote betrokkenheid bij de zondagsschool in Goedereede. We mochten door de jaren heen de zegen van de Heere zien. ‘Die mij vroeg zoeken zullen mij vinden'”, zo besloot Klaas Soeteman zijn toespraak.

Cadeaus

Bij een verjaardag horen cadeaus en zeker als je honderd jaar wordt. Van de Eben Haëzerschool was er een afbeelding van de regenboog ‘teken van Gods trouw’, van de Zondagsscholenbond een bon en ds. L.W. den Boer van de Hervormde gemeente bood namens de beide kerken van Goedereede nieuwe psalmboekjes aan, omdat deze al een tijdje aan vernieuwing toe waren. “Het zaad van de Bijbel is gestrooid en de Heere heeft gezegd dat dit ook gezegend wordt en daar kunnen we soms ook wat van merken”. Hij merkte ook bij hemzelf dat het zondagsschoolwerk vrucht draagt. Verder haalde hij nog wat meer herinneringen op aan zijn zondagsschooltijd. “Het woord van God draagt vrucht”, aldus de Goereese predikant.

Afbeelding