Afbeelding

Hondenbelasting in gemeente wordt per januari 2023 afgeschaft

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college van B en W van Goeree-Overflakkee is opgedragen met ingang van 1 januari 2023 de hondenbelasting in de gemeente af te schaffen. Deze verrassende insteek op een niet geagendeerd onderwerp kwam donderdagavond in de raad tot stand door een aanvaarde motie, die op initiatief van de nieuwe politieke partij Trots op Goeree-Overflakkee (TOG) samen met de fracties van VKGO, VVD, CU, D66 en PvdA was ingediend.

Door Jaap Ruizeveld

Het college is gevraagd nu een voorstel voor te bereiden om de Verordening hondenbelasting 2022 op 1 januari 2023 in te trekken. Door de afschaffing van genoemde belasting ontstaat er een post van rond 235.000 euro die uit de hogere inkomsten aan algemene middelen (positieve meicirculaire) voor de jaren 2023-2025 kan worden gedekt. Vanaf 2026 dient dit structureel te worden ingevuld en die onzekere factor of dat gaat lukken, daar wilde het CDA niet in meegaan.

In de overwegingen bij de motie staat dat de hondenbelasting uit de middeleeuwen stamt en de argumenten om deze belasting destijds in te voeren niet meer valide zijn en dat het moeilijk verdedigbaar is dat voor hondenbezit belasting wordt geheven, terwijl eigenare..