De boeren vroegen met de hele familie aandacht voor hun zaak, en daar horen de kinderen uiteraard ook bij (Foto: Jaap Ruizeveld).
De boeren vroegen met de hele familie aandacht voor hun zaak, en daar horen de kinderen uiteraard ook bij (Foto: Jaap Ruizeveld).

Vervolg van de voorpagina: Ludieke én indrukwekkende actie van boeren tegen stikstofbeleid

Het schouwspel ontlokte voorzitter Hendrik Herweijer de opmerking: "Zo gezellig is het in de raadzaal niet eerder geweest." Maar de ernst van de situatie kwam zeker over bij wethouder Van Putten, die al op de eerste dag van zijn aantreden met dit vraagstuk te maken kreeg en begrip toonde voor de vraag van de boeren: 'Gemeente, wij worden onevenredig getroffen en hebben jullie nodig'. "Als lokale overheid zullen wij ons inzetten, doen wat wij kunnen", zei de portefeuillehouder ,die aangaf dat het onderwerp hem raakte. Hij sprak zijn respect uit voor de wijze waarop de agrarische sector zich deze avond presenteerde.

Innovatieruimte 

In een persbericht dat door de gemeente Goeree-Overflakkee werd uitgebracht, staat dat de overheid de zorgen van de agrarische sector deelt. Er moet meer ruimte komen voor verdere innovatie. Daarnaast is het van belang om meerdere functies en diensten op landbouwbedrijven te combineren. Met maatwerk als uitgangspunt. De gemeente sluit zich aan bij een statement van de P10, het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten. 'We moeten met elkaar in gesprek blijven', is het credo. Maar de woordvoerders, de insprekers van de sector, willen dat eerst het dictaat van tafel gaat.

Motie wordt voorbereid

Toch kwamen er al enkele initiatieven aan de orde. Zo werd door VVD en CDA (Nijssen en Westhoeve) gewerkt aan een motie over de stikstofzorgen op het eiland. Deze motie wordt in de laatste vergadering voor het zomerreces, donderdag 7 juli, ingediend. Zoals gemeld maakten drie insprekers donderdag gebruik van de mogelijkheid om de raad en het college toe te spreken. Daarin klonk door dat het plan van de minister niet realistisch en niet haalbaar is en geen perspectief biedt voor de sector en nauwelijks voor de natuur. "Gemeente laat uw stem horen in de provincie en in Den Haag om de sector te ondersteunen en het agrarisch Goeree-Overflakkee te behouden." Ondernemer Hanneke de Baar stelde bij binnenkomst in de raadszaal van de kinderen op hun speeltractoren de vraag: "Is er voor onze kinderen nog een toekomst als boer? Wij maken ons ernstige zorgen over het voortbestaan van onze bedrijven. Alle agrarische bedrijven op Goeree-Overflakkee worden immers geraakt door dit stikstofbeleid. Wat te denken als bijvoorbeeld een voorziening als de geitenboerderij en kaasmakerij De Mekkerstee zou moeten stoppen. Een tekstbord langs de N57 bij de afslag Ouddorp verwoordt deze grote zorg."

De raadsleden van TOG kwamen met de trekker naar het Rondeel, om de boeren te steunen (Foto: Jaap Ruizeveld).