Weercolumn: Heel aardig weekendweer

In grote lijnen blijft het prima zomerweer in onze contreien. Tot pakweg half juli zijn er geen grootschalige verstoringen traceerbaar in het weerpatroon voor West-Europa. Een Europese moesson die zich kenmerkt door tenminste tien dagen zeer koele noordwesters met geregeld kille buien vanaf de Noordzee is zeker niet in zicht. Evenmin lijkt de kans op een langdurige hittegolf met minimaal vijf dagen maxima rond 35 graden klein. De zomerse woensdag was de meest aangename dag van de week met mooie junitemperaturen. Op vrijdag zal er eerst nog veel bewolking zijn. Het eerste dagdeel kan het nog wat nadruppelen van deze storing. Opklaringen maken daarna snel hun opwachting. Met een doorstaande zuidwester wordt het 21 graden. De blauwe lucht komt dan weer mooi tevoorschijn.

Vrij rap komt een klein hogedrukgebied boven Frankrijk onze kant op en geeft een best puik weekend met zonnige perioden en heel aangename middagtemperaturen tot 21-22 graden. Dieper landinwaarts kan het zelfs alweer 25 graden worden in de loop van zondagmiddag.

Het strandweer aan de westkust is nog niet echt pico bello vanwege die aanlandige wester. Op de stranden waait deze meest matig door met windkracht 4. Toch wordt het prima toeven later op zondag als de zeewind iets in kracht zal afnemen. De zonkracht is nog steeds hoog. De Noordzee is nog vrij koud en in de ondiepe gedeelten wordt meestal 16 graden gemeten.

Op middellange termijn blijft het sturende Azorenhoog min of meer weersbepalend voor het beeld in flinke delen van de Benelux. Trekt het zich wat terug op de oceaan wordt Nederland iets gevoeliger voor belegen storingen die via de Noordzee naar Denemarken koersen. Maar als deze anticycloon wat meer het Europese vasteland op komt, levert dat een reeks warmere en droge dagen op met hoogste temperaturen tussen 23 en 28 graden. De maand juni is bijna voorbij en de gemiddelde maandtemperatuur was iets boven normaal op de Eilanden. Voor juli verwacht ik geen extreme temperatuurafwijkingen in onze contreien. Toch lijkt het een goede zomermaand te worden voor recreatieve activiteiten.