Raad stemt in met coalitieprogramma

GOEREE-OVERFLAKKEE - Aat van Alphen (VKGO) presenteerde woensdagavond in de raad het coalitieprogramma (Samen keuzes maken voor Goeree-Overflakkee) dat door de vier fracties VKGO, SGP, CDA en PvdA was geformeerd. Hij dankte voor de ondersteuning in het gelopen traject, zowel vanuit de griffie als vanuit de fracties Groep Jan Zwerus, ChristenUnie, VVD en D66, voor de gevoerde gesprekken en inbreng in het programma.

Door Jaap Ruizeveld

Van Alphen zoomde in op de landelijke ontwikkelingen, die hebben geleid tot een uitgehold publiek domein: zorg, veiligheid, onderwijs, volkshuisvesting en inkomensbeleid. "Het rammelt in meer of mindere mate aan alle kanten. En cijfers zijn er ook: 2/3 van onze samenleving is dat beleid goed doorgekomen. Dus 1/3 niet en van dat deel zijn velen niet meer in staat tot enige vorm van zelfredzaamheid." Tegen die achtergrond zochten de vier politieke fracties naar een betekenisvolle invulling van de hoofdtaak van de gemeenteraad: het bewaken of bevorderen van het welzijn van zijn inwoners. Inwoners die - en dat is vrij universeel - twee hoofdwensen hebben: bestaanszekerheid (dus het hebben van een baan of inkomen) en een woning in een fijne omgeving

Kansen

Juist op dat thema heeft onze gemeente prachtige kansen, stelde Van Alphen. "Als het goed is, dan telt onze gemeente over een jaar of zeven/acht 3000 woningen meer. Ruim 1000 zijn al vergund. Voor een deel moet nog een locatie worden gevonden. En niet in de laatste plaats: het bepalen van het type woningen. Wij moeten samen aan de slag gaan. Geen romantische vergezichten, maar als het even kan concrete onderwerpen. En deze hoofdthema’s zijn omgeven door vele andere onderwerpen, allen met een eigen dynamiek en allen even belangrijk. Het onderwijs, de zorg, de bereikbaarheid, het landschap, de veiligheid, de arbeidsmigranten, de duurzaamheid, de energietransitie, de vluchtelingen en het vestigingsklimaat."

Reacties

Vanuit de oppositiepartijen waren er uiteraard reacties: Ellen Nijssen (VVD) miste in het programma perspectief voor de toekomst. Ze vond het stuk vlak en ambitieloos. De ChristenUnie was redelijk tevreden, maar vroeg wel om een terughoudend beleid bij onzekerheden in kostbare projecten. Op onderdelen miste de ChristenUnie concrete punten. Jos de Jonge (TOG) gaf aan dat zijn fractie stevig aan de bak blijft, maar anderzijds constructief zal meewerken aan plannen en projecten. D66 adviseerde bij monde van Jeffrey Verlegh de ambities niet te hoog te stellen, omdat dit volgens hem gaat botsen met de haalbaarheid van projecten. Positief was hij over het project Opgroeien in kansrijke omgeving. Ten slotte Groep Jan Zwerus: "Wij zullen constructief oppositie voeren." Hij hekelde het landelijk stikstofbeleid en de gevolgen voor de boeren. Uiteindelijk ging de raad unaniem akkoord met het gepresenteerde Coalitieprogramma 2022-2026.