Het nieuwe college met v.l.n.r. Henk van Putten, Berend Jan Bruggeman, burgemeester Grootenboer, Daan Markwat en Jaap Willem Eijkenduin (Foto: Wim van Vossen).
Het nieuwe college met v.l.n.r. Henk van Putten, Berend Jan Bruggeman, burgemeester Grootenboer, Daan Markwat en Jaap Willem Eijkenduin (Foto: Wim van Vossen).

Nieuwe college kan aan de slag na benoeming en installatie wethouders

Er werd op hartelijke wijze afscheid genomen van de wethouders Tea Both (CDA) en Peter Feller (VVD). Hun inbreng op de beleidsvelden in de portefeuilles werd geprezen. Dan was er de presentatie van het coalitieprogramma 2022-2026, afgerond door de fracties VKGO, SGP, CDA en PvdA, met als titel 'Samen keuzes maken voor Goeree-Overflakkee' en er was het moment van benoeming en installatie van de nieuwe wethouders. Daarbij nog toevoegend de installatie van twee nieuwe raadsleden Ellen van Rossum (CDA) en Don Spelt (VKGO) en de terugkeer van Cees Grinwis (PvdA), die door de benoeming van Jaap Willem Eijkenduijn tot wethouder zijn plekje in de PvdA-fractie weer kon innemen.

Ouddorp Bad

Oordeelvormend moest ook een vervolgstap gezet worden over de ontwerpverklaringen van geen bedenkingen inzake het project Ouddorp Bad-Oost. Daarbij kon de schriftelijke reactie van ontwikkelaar Estate Invest op de motie van de gemeenteraad en het beraad met de verantwoordelijk wethouder Markwat uiteraard direct worden betrokken. Dit artikel staat afzonderlijk in deze krant vermeld.

Nieuw college

Na een formatie van ruim drie maanden, konden de door de coalitiefracties voorgestelde wethouders worden benoemd en geïnstalleerd. Zoals bekend waren Berend-Jan Bruggeman (VKGO), Daan Markwat (SGP), Henk van Putten (CDA) en Jaap Willem Eijkenduijn (PvdA) de beoogde kandidaten. De afhandeling vereist een zorgvuldige procedure om te voldoen aan de eisen van de Gemeentewet. Onder leiding van Ellen Nijssen werd een onderzoekscommissie ingesteld, die na bestudering van de documenten een advies uitbracht aan de raad. Omdat er geen beletselen waren, kon aansluitend tot een schriftelijke stemming worden overgegaan. Elke kandidaat kreeg een unanieme ondersteuning (30 stemmen omdat CDA-lid Liesbeth Keijzer zich had afgemeld) en dat leidde afrondend tot de installatieplechtigheid, het afleggen van de eed en een belofte. Onder voorzitterschap van burgemeester Ada Grootenboer, heeft de gemeente Goeree-Overflakkee voor de periode 2022-2026 nu een nieuw college van B. en W. Uiteraard waren er de traditionele welkomstwoorden en de bloemen. Dat gold ook voor de genoemde geïnstalleerde drie raadsleden.