Ellen van Rossum (CDA) legt de eed af, met naast haar Don Spelt (VKGO) en rechts Cees Grinwis van de PvdA (Foto: Wim van Vossen Fotografie).
Ellen van Rossum (CDA) legt de eed af, met naast haar Don Spelt (VKGO) en rechts Cees Grinwis van de PvdA (Foto: Wim van Vossen Fotografie).

Don Spelt (VKGO): "Problemen proberen op te lossen is mijn hobby"

Bij de verkiezingen in maart stond Spelt op de VKGO-lijst op de negende plaats. De partij veroverde niet alleen zeven zetels, maar werd tevens de grootste fractie in de volksvertegenwoordiging Goeree-Overflakkee 2022-2026. Omdat er zich mutaties voordeden, het overlijden van fractievoorzitter Johan de Vos enerzijds en de benoeming van Berend-Jan Bruggeman (in de vergadering van donderdagavond) anderzijds, kwam Don Spelt in aanmerking voor een raadszetel in de fractie VKGO die geleid wordt door Aat van Alphen. 

Samenleving

"Ik had er op gehoopt en nu het zover is, kijk ik er enthousiast naar uit", zegt hij. Don Spelt is al vele jaren intensief maatschappelijk betrokken, of anders gesteld, zet hij graag de schouders onder politieke en maatschappelijke projecten die in het belang zijn voor de samenleving. Daarbij is zijn financiële kennis als specialiteit een goede basis. Spelt was vier jaar actief in het bestuur van de Dorpsraad in Dirksland en ook actief bij Veilig Verkeer Nederland (Goeree-Overflakkee). Op politiek vlak kwam hij in 2018 in de steunfractie van Vitale Kernen en acteerde in het VKGO-bestuur. 

Sociaal Domein

Daaraan voorafgaand had Spelt overigens al raadsvergaderingen bezocht en dat leidde toen een keer tot een gesprek met de griffie. Daarbij kwam een suggestie om deel te nemen aan de cursus politiek actief om zijn betrokkenheid verder te kunnen verbreden. Dat bracht hem ook bij het moment dat hij zich op een politieke partij begon te oriënteren. De ideeën van VKGO spraken hem aan. Hij bezocht een ledenvergadering en de vervolgstappen zijn bekend. Politiek was overigens niet onbekend bij de familie Spelt, waar vader actief in het CDA functioneerde. Don Spelt buigt zich graag over cijfers, over belastingen, budgetten bekijken en analyseren. "Problemen oplossen, dat is in feite mijn hobby", zegt hij. "Het Sociaal Domein heeft daarbij een speciaal plekje."