Afbeelding

Torenmuseum ontvangt zeldzame muntspeld

GOEDEREEDE - Op het land van Kommer Tanis in Goedereede is door Carlos Wijnen uit Dordrecht met een metaaldetector een unieke vondst gedaan: een tinnen muntspeld uit de tijd van Philips de Stoute (1342-1404). De speld, die omstreeks 1388 gemaakt moet zijn, was bedoeld als sieraad.

De afbeelding, met onder meer een schip, het wapen van Bourgondiƫ en een sterk gestileerde kop van Philips, is gebaseerd op de Vlaamse nobel (geldeenheid). Het randschrift luidt: PHS DEI GRA DVX BVRG COMES FLAND (Philips bij de gratie Gods hertog van Bourgondiƫ en graaf van Vlaanderen) De achterzijde is, in tegenstelling tot die van een munt, onbewerkt en vertoont de aanhechtingspunten van een verloren gegane speld, die het mogelijk maakte het sieraad aan kleding te hechten. Door het dragen van deze muntspeld, toonde de drager zich solidair met de Bourgondische hertog. Philips was de grondlegger van de Bourgondisch-Nederlandse staat.

Wijnen heeft de speld aan het Museum in de Toren geschonken, dat bijzonder gelukkig is met deze geste: de speld behoort tot de oudste archeologische voorwerpen van Goedereede, dat in 1312 stadsrechten kreeg.

Afbeelding