Ethiek: Bewogen tijden

Een ander urgent probleem is de afwikkeling van het toeslagenschandaal. Meer en meer wordt duidelijk dat dit nog jaren kan gaan duren. Ook zijn er door dit schandaal honderden kinderen uit huis geplaatst. Ook dat kan nog vele jaren gaan duren (voordat hier iets aan gedaan kan worden). Verder lopen de prijzen voor levensmiddelen, energie en wonen heel erg op. Het kan zelfs zijn dat ongeveer een miljoen mensen dit jaar in de armoede terecht komen. Helaas wordt daar vanuit de regering wel iets, maar niet echt veel aan gedaan. Prijzen, toeslagen en energie zijn problemen op zeer korte termijn. Er is geen mens die de komende winter graag in de kou wil zitten.

Het is daarom wel merkwaardig dat de regering maar bezig is met problemen op lange en zeer lange termijn. Zo werd er in de tweede kamer uren lang gepraat over boeren en stikstof. De gedachte is dat er ter wille van de natuur en natuurbehoud heel veel boeren moeten worden gesaneerd. Uiteraard is dit voor de boeren een diep ingrijpende zaak. Ook is een goed beheer van ons land en de natuur nodig. Maar waarom dingen die op lange termijn moeten worden geregeld, zo ingrijpend en snel aan de orde moeten komen is wel onduidelijk. Er zijn toch wel andere en ernstiger problemen dan het teveel aan stikstof in de lucht. 

Daar komt nog bij dat er ook allerlei klimaatdoelen zijn geformuleerd. We moeten ons klimaat gaan redden door reductie van CO2. Ook dit is weer zeer ingrijpend allemaal en haalt een heleboel dingen overhoop. Ergens vraag je je af waarom dit allemaal moet. Vanzelf; we moeten goed kijken naar de natuur. We moeten oog hebben voor de schepping, maar zouden we eerst niet eens kunnen beginnen met de belangrijkste dingen eerst? Veiligheid, voedsel en een verwarmd huis hebben we elke dag nodig. Er is in een land een regering om daarvoor de kaders te scheppen. Het geeft veel wantrouwen en vragen als kennelijk andere dingen belangrijker worden gevonden. 

Tenslotte nog iets wat opviel in de achterliggende week. In Amerika besloot het hoogste rechtscollege dat abortus niet een algemeen geldend recht is, wat iedere staat maar heeft te regelen. Er werd niet gezegd dan abortus niet kan of mag, maar er werd gesteld dat dit aan de staten is met hun eigen parlementen en besturen. Dat noemen we dingen bij de mensen laten die het aangaat. Het is wat wonderlijk om dan overal te horen dat dit heel erg ingaat tegen de normen en waarden van de seculiere meerderheid. Ook in Nederland werd er door progressieve en liberale mensen schande gesproken over dit besluit. Dat is merkwaardig. Want er werd niet meer beslist dan dat de staten in Amerika dit zelf naar eigen inzicht mogen regelen. 

Kennelijk is een seculiere meerderheid alleen van plan ruimte te geven als je het eens bent met wat zij vinden. Een bedenkelijk trekje in het hedendaagse progressieve liberalisme wat te denken geeft. Het geeft weer aan hoever onze samenleving verwijderd is van God en Zijn Woord. Laten we bidden voor een land met zoveel problemen en wat zover af is van de Heere en Zijn dienst.