Meditatie: De eentonigheid van het leven

Ik zag vorige week in een etalage een kleine uitvinding die mijn aandacht trok. Het voorwerp had een kleine metalen draad en een cirkelvormige schijf aan elk uiteinde; het ging door zonder te stoppen en slingerde tussen twee kleine gal- vanische batterijen; het raakte eerst de ene en dan de andere kant. Een klein kaartje meldde dat dit stuk metaal al meer dan dertig jaar heen en weer bewoog tussen die twee bat- terijen en in die tijd meer dan zesduizend mijl had afgelegd. Het mechanisme was ingesloten in een glazen stolp, zodat niets zijn gang kon verstoren. De gehele monotone geschie- denis van zijn loop kon worden samengevat in één regel van het eenvoudigste proza: ‘Heen en weer, heen en weer’, en dat gedurende dertig jaar.

Het leven van veel mensen is vaak van dezelfde orde. Ze gaan maandagochtend van huis om ’s avonds weer thuis te komen, hetzelfde gebeurt op dinsdag en op alle andere dagen van de week. Ze kennen geen verschrikkelijke worstelingen, geen hevige verleidingen, geen genadige overwinningen, geen Goddelijke ervaringen van hemelse liefde; hun hele innerlijke leven heeft weinig inhoud, omdat ze vrij zijn van beproevingen.

Maar kijk nu eens naar een mens die onderworpen is aan tijdelijke en geestelijke beproevingen en ervaring heeft met allerlei moeilijkheden! Hij is als een massa ijzer op de boeg van een schip dat de Stille Oceaan is overgestoken en zich in de Atlantische Oceaan heeft gebaad; stormen zijn eroverheen gegaan, ontelbare golven hebben zich erover gebroken; het heeft de verschrikkingen van alle zeeën en de glinsteringen van het zonlicht gezien. Het heeft zijn tijd glorieus uitgediend en wanneer het oud en versleten is en aangetast door roest, zal het omringd worden door een wereld van belangstelling.

Deze meditatie is ook gepubliceerd in Zondagen met Spurgeon, Apeldoorn, 2019. ISBN: 978 90 8718 1963