Afscheidsdienst ds. De Borst: "Kies dan nu wie u, jij, dienen zult"

DEN BOMMEL - De hervormde kerk van Den Bommel was afgelopen zondag 26 juni behoorlijk gevuld. Na ruim tien jaar nam ds. De Borst afscheid van ‘zijn’ gemeente. Namens de burgerlijke gemeente was burgemeester Grootenboer (CDA) aanwezig. De tekst van de dienst was Jozua 24 vers 15b: 'Maar wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de Heere dienen.'

Door Erwin Guijt

Voordat de dienst begon, waren er een viertal toespraken. Allereerst door ds. A.P. van der Maas namens de classis. "Soli Deo Gloria. God alleen die eer. Met die woorden danken we je voor alle werkzaamheden en inzet." Namens de werkgemeenschap sprak ds. G.J. Anker, die nu het consulentschap op zich zal nemen. Hij schetste het beeld van een betrokken predikant, die onder meer actief was in de eilandelijke evangelisatiecommissie en het Dabar-werk. Als collega-predikant op het eiland nam ds. J. de Visser het woord. "Allebei hebben we op latere leeftijd het ambt van predikant op ons genomen. Om iets te betekenen in het koninkrijk van God, onze Schepper. Met het emeritaat ben je weliswaar ontheven uit je functie, maar niet ontslagen van je roeping."

Ten slotte sprak ouderling M. Ridderhof namens de kerkenraad van de hervormde gemeenten van Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet. "In het politieapparaat stond u in dienst van de koning. Op het moment dat u predikant werd, kwam u in dienst van de Koning der koningen. U werd visser van mensen die mensen we weg mocht wijzen naar Hem die redden kan. U heeft hier gezaaid en geplant, maar alleen God kan de wasdom geven." Hij sloot af met de woorden: "We eindigen met een boodschap van hoop. U kwam hier als predikant van één gemeente, u gaat weg als predikant van twee gemeenten. Er zijn weinig predikanten die dat kunnen zeggen." Daarmee verwijzend naar de recente kerkelijke fusie tussen de hervormde gemeenten van Den Bommel en Stad.

Voorouders

In het dankwoord van ds. De Borst dat volgde, sprak hij zijn dankbaarheid uit voor de goede verhouding met kerkenraad en gemeente voor de fijne samenwerking en het in hem gestelde vertrouwen. "In alle gebrek heb ik u het evangelie verkondigd: Jezus als enige weg van behoud. Soli Deo Gloria." In zijn toespraak bedankte de predikant verschillende mensen persoonlijk, en eindigde om zijn vrouw hartelijk te bedanken voor alle steun in de achterliggende periode.

In de preek stond het maken van een keuze centraal. Het thema was dan ook: 'Welke keuze maakt u, maak jij? "Misschien vraagt u zich af, kunnen wij mensen na de zondeval in het paradijs nog wel kiezen? Voor het antwoord luisteren we naar Jozua bij Sichem: wij zúllen de Heere dienen. Jozua legt de nadruk op wat de Heere allemaal voor Israël heeft gedaan en wat Hij hen heeft gegeven. Dan geeft hij ze de keus: willen ze de goden die hun voorouders vereerd hebben, of de levende God?"

Afgodsbeeldjes

"Jozua kiest voor God. Hoe zit dat bij ons? Wij hebben geen fysieke afgodsbeeldjes meer zoals vroeger. Maar volgens de Catechismus zijn afgoden alles naast God waar je je vertrouwen op stelt. Terwijl wij in alles geheel afhankelijk zijn van God, zoals een slaaf vroeger afhankelijk was van zijn meester. Wij kunnen God liefhebben, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. In het Nieuwe Testament gaat het over God als Vader, wat als gevolg heeft dat wij Zijn kinderen zijn. Dat betekent geen blinde gehoorzaamheid als slaaf, maar gehoorzaamheid als een kind aan een ouder." God vraagt een keuze van u, houdt de predikant de gemeente voor. "Als u die nog niet heeft gemaakt, wacht daar niet mee. Kies dan vandaag wie u dienen zult. Wie zegt dat er nog een morgen komt? Maak de goede keus. Dat is een keuze waar u en jij nooit spijt van krijgt."